Турската опозиция призова отново за предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/10433560 www.24chasa.bg
Кемал Кълъчдароглу СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу заяви, че ще направи всичко възможно, за да накара президента Реджеп Тайип Ердоган да свика предсрочни избори на фона на влошаването на икономическата ситуация в страната, съобщава сайтът Хаберлер.

Той посочи това в изказване днес пред журналисти след извънредно заседание на Централния управителен съвет на партията, предаде БТА.

Кълъчдароглу отправи остри критики към управляващите във връзка с девалвацията на турската лира и обедняването на населението.

Ердоган с всяко свое изказване преобръща икономиката с главата надолу. Стигнали сме до критична точка. Децата на бедните ще бъдат осъдени на глад. Гладът чука на вратата на бедните. Съсипаха държавата, заяви Кълъчдароглу, който заяви, че единственият отговорен за тази картина е Ердоган.

Искането за предсрочни избори е искане на народа, каза Кълъчдароглу.

Лидерът на опозиционната Добра партия Мерал Акшенер също призова днес за предсрочни избори, съобщи в."Хюриет дейли нюз".

Турският народ обеднява още повече със сегашните икономически трудности, каза Акшенер в изказване пред парламентарната група на своята партия.

Само за една седмица дългът на Турция нарасна с 1,9 трилиона лири, посочи тя.

Акшенер отправи също предупреждение към членовете на партията за възможни провокации, като подчерта, че техните отговорности са големи и техният път е труден.

Ще има провокации по този път, ние ще запазим спокойствие. Ще има такива, които искат да излязат на улиците, такива, които искат да настроят народа един срещу друг, ние няма да позволим това, каза Акшенер.

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, отправиха и миналата седмица призив към президента Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори.

На съвместна пресконференция миналия четвъртък двамата лидери заявиха, че кризата, в която се намира страната, се дължи на несправяне на президента със ситуацията.

Годишната инфлация в Турция достигна почти 20 процента през октомври, а лирата загуби над 40 процента от стойността си от началото на годината, като отбеляза исторически рекорден спад до 13,49 лири за долара вчера, когато изгуби над 14 процента от стойността си само за един ден.