Само 1 чук за чупене на прозорци имало в рейса-ковчег

https://www.24chasa.bg/novini/article/10433606 www.24chasa.bg
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Производителите ги доставят с по 4. Инструментът, използван от спасилия се Сюлеймани, бил намерен извън рейса

Само 1 чук за чупене на прозорци е имало в автобуса ковчег, научи “24 часа” от участници в разследването. Точно този инструмент е използвал един от спасилите се - Лулзим Сюлеймани, за да разбие задния прозорец на автобуса, собственост на македонската туристическа фирма “Беса транс”.

Всеки автобус трябва да има поне 4 чука за аварийно разбиване на прозорци. Те са разположени на стъклата от двете страни на вторите седалки зад шофьора, както и предпоследните места в рейса. Там са и най-лесните за чупене стъкла. Различните производители могат да сложат и допълнителни чукове над 4-те.

В случая със злополучния автобус разследващите са открили само чука, ползван от Сюлеймани. Той е бил извън машината. В началото предположили, че е възможно другите 3 инструмента да са изгорели. При огледа обаче не са открити парчета метал, които да наподобяват формата на желязото, изковано за чук.

Вероятно заради липсата на чукове хората, струпали се на втората врата на автобуса, не са успели да счупят прозореца и да се измъкнат. Вратата е била блокирана от мантинелата и не е имало възможност да се отвори. Все още не е изяснено кое е първото - катастрофата или пожарът. Както “24 часа” съобщи, парче от гума е открито на метри преди мястото на инцидента. Очевидец обаче е разказал, че е видял рейсът да гори преди катастрофата. Водещата версия, че в машината е возено допълнително гориво, което се е възпламенило, остава. То било взето, защото заради обезценяването на турската лира литър излиза около 1,33 лв., докато у нас и в РС Македония се търгува за 2,40 лв.

След приключването на аутопсиите станало ясно, че няма жертви от самата катастрофа. В гърлата и трахеите на загиналите са открити сажди, което значи, че са дишали, когато е лумнал огънят.

Освен седемте избягали през прозорците, осми човек се спасил, след като на почивката около 20 минути преди катастрофата се прехвърлил от автобуса ковчег в друг от останалите 4 рейса. Потърсени от “24 часа”, от фирмата “Беса транс” първоначално отказаха коментар, а след това не отговаряха на обажданията.