Германия с нов кабинет в началото на декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10433623 www.24chasa.bg
Коалиционните партньори в новото правителство обявиха кои ще са приоритетите им. СНИМКА: РОЙТЕРС

Трите партии представиха в сряда постигнатото коалиционно споразумение

Социалдемократът Олаф Шолц направи още една крачка към поста на канцлер на Германия, след като трите партии, преговарящи от два месеца за правителство в Берлин, постигнаха коалиционно споразумение за управление, предадоха световните агенции.

То бе представено на пресконференция в сряда и с него настъпва краят на ерата “Меркел” за най-голямата европейска икономика.

Споразумението от 177 страници, което ще постави начело на страната първото трипартийно управление от 50-те години на миналия век, се очаква да тръгне по различен от досегашния път на отношения с Европа и останалия свят. Алиансът на Социалдемократическата партия, Зелените и Свободните демократи,

наречен

“коалиция на

светофара”

заради цветовете на отделните политически формации, има мнозинство в долната камара и надеждите са, че правителството ще успее да се закълне в началото на декември, след като всеки от партньорите ратифицира коалиционния пакт на своя партийна конференция. Новата власт веднага ще се сблъска с редица предизвикателства на родна и международна сцена, сред които справянето с най-тежката вълна на коронавируса, последиците от Брекзит, както и мигрантската криза на границата между Полша и Беларус.

Партиите са постигнали споразумение да прекратят използването на въглища през 2030 г., а до 2040 г. да спрат централите и на газ, което подсказва, че един от фокусите на коалицията ще е ускоряването на мерките за опазване на климата, съобщи Ройтерс. В споразумението се посочва, че ще бъдат ускорени инвестициите в зелени технологии и дигитализация, като страната ще се върне към строгите ограничения на дълга от 2023 година нататък. Новата коалиция се обявява за отворена към всякакви енергийни технологии освен ядрената. “Централният проект на новото правителство ще е решително увеличаване на дела на обновяемите източници”, се казва в документа. Догодина ще бъде приета специална програма за защита на климата.

Трите партии посочват, че

няма да

повишават

данъците

върху доходите,

корпоративните данъци или данък добавена стойност. Също така искат да намалят бюрокрацията за обществени и частни инвестиционни проекти. Според тях правителството би трябвало да спре всякакви субсидии и разходи, които са ненужни, неефективни или вредни за околната среда.

В социалната сфера коалиционните партньори възнамеряват да увеличат минималното заплащане до 12 евро на час през първата година от управление на новото правителство. Те

искат да бъдат

построени

400 000 нови

жилища на

година,

да бъде понижена възрастта за гласуване на 16 години и да се въведе точкова имиграционна система с цел привличане на квалифицирани работници.

Трите партии смятат също да позволят двойното гражданство, а това е значителна промяна за хилядите етнически турци, много от които продължават да са чуждестранни граждани, въпреки че живеят от десетки години в Германия.

По отношение на външната политика ключов е въпросът за суверенна Европа. “Искаме да направим така, че тази суверенна Европа да върви напред”, се казва в документа. В същото време коалиционните партньори са на мнение, че ЕС трябва да бъде реформиран, за да стане по-ефективен и по-единен.

Някои политически анализатори изразяват страхове, че идеологическите различия между участниците в коалицията могат бързо да доведат до вътрешни противоречия, които пък да парализират ЕС, чиято водеща сила е Германия. Но лошите прогнози, че преговорите може да се проточат до следващата година или да се провалят, не се сбъднаха. Докато социалдемократите и Зелените се смятат за естествени левоцентристки партньори, Съюзът на свободните демократи е много по-близо по разбирания до германските консерватори.

Основните пречки в преговорите са били по въпроса

как да се

финансира

преходът към

зелената

икономика

и как той да бъде постигнат бързо, твърдят партийни източници.

Не са преодолени разногласията и по отношение на задължителната ваксинация, за чието въвеждане настояват социалдемократите, но партньорите им не са на това мнение. В същото време Шолц съобщи за съгласие да бъдат деблокирани 1 млрд. евро за медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Като финансов министър и вицеканцлер в отиващата си “голяма коалиция” между социалдемократите и консерваторите от ХДС и ХСС 63-годишният Шолц е смятан по-скоро за технократ, отколкото за харизматичен лидер като Меркел, възгледите му са умерени и на него се гледа като на диалогична личност.

В споразумението няма конкретни имена на членове на кабинета, но в. “Гардиан” твърди, че лидерът на Свободните демократи Кристиян Линдер ще бъде назначен за финансов министър, а съпредседателят на Зелените Робърт Хабек ще поеме новото разширено министерство на икономиката и климатичните промени. Другата лидерка на еколозите Аналена Бербок ще е външен министър. Социалдемократът Хуберт Хайл е единственият, който запазва поста си на министър на труда, заеман от него при предишното правителство.

Новият германски

кабинет ще е

най-младият

по-възраст от досегашните, посочват още агенциите. Както “24 часа” вече писа, преговорите за коалиция се водеха в 22 работни групи по различни ключови теми, като във всяка участваха между 4-има и 6-има души от партия.

Меркел изпратена с цветя на прощално министерско заседание

 Германската канцлерка Ангела Меркел ръководи в сряда заседание на германския министерски съвет, което се очертава да е последното в кариерата ѝ, предаде ДПА.

На него канцлерката, която бе начело на страната си в продължение на 16 години, получи прощални подаръци от останалите членове на правителството. Социалдемократът Олаф Шолц, за когото се очаква да я наследи на канцлерския пост и който сега е финансов министър в кабинета, ѝ подари разкошен пъстър букет. Меркел го прие с усмивка.

Министърката на околната среда Свеня Шулце пък връчи на Меркел растение с дългото латинско наименование cornus controversa carpe diem. То цъфти с пищни перленобели цветове, а думите carpe diem в името му в превод от латински означават грабни момента или живей сега. Така де факто колежката на Меркел ѝ пожела да се възползва възможно най-добре от оттеглянето от политиката. (24часа)