ОАЕ създават фонд от 10 милиарда долара за инвестиции в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10433767 www.24chasa.bg
Престолонаследникът на ОАЕ принц Мохамед бин Зайед СНИМКА: РОЙТЕРС

Обединените арабски емирства обявиха създаването на фонд от 10 милиарда долара за инвестиции в Турция, съобщи АФП.

Това е станало ясно по време на посещението на престолонаследника на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян днес в Турция, предаде БТА.

"ОАЕ обявиха създаване на фонд от 10 милиарда долара за подкрепа на инвестициите в Турция", съобщи държавната информационна агенция на ОАЕ - УАМ.

Фондът ще се съсредоточи върху "стратегически инвестиции", специално в секторите на информационните технологии, енергетиката, здравеопазването и хранителната промишленост.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, който де факто управлява ОАЕ, бе посрещнат днес с почести в Анкара от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Визитата се очаква да отвори нова страница в отношенията между доскорошните съпернички в региона, отбелязва АФП.

Това е първо посещение в Турция на отговорен представител на ОАЕ от такъв ранг от 2012 г. насам. То се осъществява ден след нов исторически спад на турската лира, отбелязва агенцията.

Срещата между двамата ръководни представители би трябвало да даде възможност за възстановяване на отношенията между двете страни, които са важни фактори в района. Те имаха разногласия по-специално във връзка с конфликта в Либия и проучванията за газ в Източното Средиземноморие.

Отношенията се обтегнаха допълнително по време на блокадата на Катар, близък съюзник на Анкара, която Саудитска Арабия и ОАЕ наложиха на страната от 2017 до 2021 г.

Освен това ОАЕ упрекват турския президент за подкрепата му за организацията "Мюсюлмански братя", която се разглежда от Абу Даби като терористична групировка.