Как и токът полудя, преди кметицата на “Красно село” да разреши фотосолари на хале

https://www.24chasa.bg/novini/article/10434135 www.24chasa.bg
Росина Станиславова

Месеци и години минават в кореспонденция между администрацията и граждани за казуси в квартали като “Борово”, “Бъкстон”, “Белите брези”, “Хиподрума”, “Лагера”

Мълчание, нови документи, пак мълчание, пак нови документи...

В подобен бавен ритъм се развиват взаимоотношенията между кметството на столичния район “Красно село” и десетки бизнесмени и граждани, които очакват решение на свои казуси. И не става дума за ново строителство или агресивно превземане на зелени площи. Преписки се движат две години - времето, в което Росина Станиславова спечели изборите, а COVID заразата бе мотивът ѝ да спре да се среща с граждани в кабинета.

Идентични драми се разиграваха преди време в друг квартал на София - “Младост”, но общото между Десислава Иванчева и Росина Станиславова засега е, че партиите, които ги лансираха за кметове, се отказаха и от двете. Червеният Георги Кадиев много бързо избяга от “Младост”, след като видя административния хаос там. А пък “Демократична България” оттегли доверие от Станиславова този февруари, когато тя отказа да върне 7605 лева от проекта “Патронажна грижа”. Заради постъпката ѝ “Демократична България”, която издигна общественичката за кмет, я изтри от сайта си и преведе сумата на SOS детски селища.

Десетки

оплаквания

за липса на

комуникация

срещу районната

администрация

в “Красно село” се движат между различни институции - най-вече за демонстративно бездействие, когато трябва да придвижи искания за разрешителни за строеж или за документ, от който зависи някакъв бизнес, набъбват с всеки ден. И това са само част от случаите, защото не всички граждани и фирми се осмеляват да се оплакват и да подават сигнали до медии, до прокуратурата, до главния архитект на столицата или другаде.

Преди 2 години например бизнесмен решава да постави фотосоларни панели върху покрива на собствена сграда - автобусно хале, тъй като това е неговият бизнес. Тогава цените на тока на борсата, който купуват фирмите, тръгнаха нагоре, но още не бе дошла лудостта от това лято, когато станаха рекордни. Днес масово хора и бизнеси се опитват панически с подобни “зелени” решения да намаляват своите разходи.

Повтаряме - преди 2 години! Собственикът на “Карат – С” Миролюб Столарски решава, че ще спести от сметките за ток, монтирайки фотосолари на автобусното си хале на улица “Мечка” 35. То е близо до трамвайното депо в “Красна поляна”, но попада на територията на район “Красно село”.

Имотът е собственост на самата фирма - един от най-големите автомобилни превозвачи в България. И тъй като става дума за инсталация с мощност 184 киловата, т.е. много под 1 мегават, законът не изисква одобрение на инвестиционен проект и изменение на подробния устройствен план, с който да се променят параметрите на сградата - процедури, които безспорно биха били доста тежки, дълги и скъпи.

Законът за устройство на територията

изисква в такива

случаи само

издаване на

разрешение

за строеж,

което е прерогатив на главния архитект на района.

Преди две години фирмата подава искане за такова разрешение за строеж и, както разказа пред “24 часа” адвокатът Христиан Лаков, спокойно зачакали. Защото по закон срокът за отговор е 7 дни. След като минали няколко пъти по 7 дни без никакъв отговор, подали второ искане. Същият резултат.

В интерес на истината, районната община не е била съвсем безмълвна и отговаря писмено, но по необичаен начин.

В единия от отговорите, с които “24 часа” разполага, например се казва, че от искането за разрешително не ставало ясно за коя точно сграда е то. Което е доста странно, защото

в документите

са посочени

точните

координати по

кадастралната

карта

В друг отговор се казва, че за да се придвижи искането, са нужни още документи. Става дума за разрешително от ЧЕЗ за свързване с електромрежата, което е предоставено. След няколко месеца чакане се организира среща между собственика на фирмата, районния кмет Росина Станиславова, заместниците ѝ и главния архитект на района. Общинарите заявяват, че за придвижване на документите трябва изменение на подробния устройствен план.

Тогава фирмата се обърнала към Министерство на регионалното развитие за тълкуване на закона и се снабдила с официален писмен отговор на ведомството, че това не отговаря на истината. Но странните писма, в които районната община не разбира ту едно, ту друго, продължават.

От “Карат - С” се оплакват на главния архитект на София и Здравко Здравков глобява районния архитект с 1000 лв. за забавянето на документите, но и това не е в състояние да накара кметството да издаде разрешително.

Междувременно “Карат - С” вече е купила фотосоларните панели, снабдила се и с нови разрешителни за свързване, защото срокът на старите е изтекъл. Пак нищо.

На своя глава Миролюб Столарски започнал подготвителни дейности за монтиране на съоръжението на покрива на халето, тъй като първото лято от двегодишното чакане вече изтичало. Скоро

районната

администрация

глобила фирмата

за незаконно

строителство

Но ясен отговор на искането за разрешение няма и до ден днешен.

Район “Красно село” е доста обширен и в него влизат квартали като “Борово”, “Бъкстон”, “Белите брези”, “Хиподрума”, “Лагера” - все места, апетитни за строене. Затова и документите, с които се искат промени в подробните устройствени планове или разрешения за строеж, са много на брой.

От кореспонденцията, с която “24 часа” разполага, остава усещането, че районното кметство прави всичко възможно не просто да спре строителството, а направо да стопира всякаква дейност. Най-честият подход е

преписките,

които пристигат

в кметството,

да не се

придвижват

Има например десетки процедури за промяна на подробни устройствени планове, за които Законът за устройство на територията изисква районният кмет да уведоми заинтересованите лица, да събере техните възражения и мнения, да добави своето становище и да ги предаде на Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) на Столичната община.

Срокът по процедура е един месец, но в “Красно село” има десетки случаи, в които това не се прави по половин година, а и повече. Жители и фирми, които са инициирали промяната, се оплакват в Столичната община. Но процедурата на практика е стопирана от районния кмет.

Доколкото може да се проследи от отговорите на кмета Росина Станиславова, мотивите и действата ѝ пораждат усмивка.

Например в “Белите брези” в средата на 2019 г. се налага промяна в подробен устройствен план на едно от каретата, за да се покрият калканите на сграда в съседното каре.

По същество

нищо не се строи, но законът ясно казва, че е необходима процедура по промяната на ПУП. Тя е започната, но документите стигат до районното кметство в “Красно село” и остават там.

След напомняне от НАГ, че трябва да върне преписката, кметицата я връща, но към нея няма прикрепено нищо – нито доказателство, че е уведомила засегнатите, нито събрани становища, нито нейна позиция по казуса.

На писмен въпрос от общината защо не е уведомила заинтересованите лица, районната кметица отговаря също писмено, че не разполага с необходимата за изпълнение на предоставените ѝ правомощия достатъчно пълна информация по казуса. На което ѝ отговарят, че това не е вярно - всичко, което може да се каже за процедурата, е в папките. Но

докато тече

само този

епистоларен

диалог,

минават

9 месеца

Има и много разрешителни за строеж, които заради категорията на строежа се издават от главния архитект на столицата. Те обаче по закон също трябва да се съобщят на заинтересованите съседи на новия имот от районния кмет, за да влязат в сила.

Стига се до странна ситуация, защото Законът за устройство на територията не казва нищо за такъв казус, при който разрешителното за строеж е издадено, но не може да влезе в сила само защото не е съобщено на заинтересованите лица. Нито как притежателят на документа може да си търси правата.

По този начин – като не прави нищо, районното кметство доста успешно е успяло да блокира важни и интересни проекти. При това информацията е налична само за онези, за които има оплакване от бездействието на районното кметство. Твърде възможно е да има и много други, но инвеститорите се въздържат да се оплачат, защото проектите им зависят от действията на Росина Станиславова.

Обжалва в съда и 2 глоби за конфликт на интереси - за 5000 и за 15 000 лева

Две дела срещу антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, води Росина Станиславова. Те са заради наложени ѝ глоби за конфликт на интереси. Едната е 5 хиляди лева, а другата - 15 хиляди. Делата са в Софийския административен съд. На едното му беше даден ход по същество в понеделник, а другото е насрочено за четвъртък.

Делото, което започна в началото на седмицата, е срещу решение на комисията от юли тази година. То е заради договор, който кметицата на “Красно село” е сключила с дъщеря си. Проверката е започнала по сигнал.

На 15 май 2020 г. на електронната страница на район “Красно село” било публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. На 18 май 2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кметицата, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка ѝ я назначила на 8-часов работен ден. Дъщерята на Станиславова била одобрена от комисия по проекта в състав, определен от майка ѝ в качеството ѝ на кмет. На 8 юни 2020 г. било сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението й се намалявали наполовина, а два дни по-късно - на 10 юни, трудовият договор бил прекратен.

Росина Станиславова обяснила, че е назначила дъщеря си, защото в онзи момент заради пандемията липсвали достатъчно хора, които да поемат административните процедури по проекта. След набирането на сътрудници трудовият договор на дъщерята бил прекратен.

Второто дело, което Станиславова води, е срещу решение от 9 юни 2021 г. и отново е за конфликт на интереси. То е затова, че е определила сама себе си като ръководител на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., освен това тя е определила и размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. По това производство кметицата е глобена с 15 000 лв., както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лв.

7600 във фейсбук група на района, всеки трети критикува

Фейсбук групата на район “Красно село” прелива от хейтове срещу районния кмет Росина Станиславова. Тя е създадена преди няколко години и има 7600 членове, като почти всеки трети пост от около година насам, е критика на действия или бездействие на районната кметица.

Сравнително прясна случка със Станиславова – от миналата събота, описва Ралица Вълчева.

“Ако има един голям провал, за който си признавам, е, че на предишните местни избори гласувах за човек, издигнат от дясна партия. Кметицата на “Красно село” днес си позволи да ми крещи и да ми говори на “ма”. А за обидите към 75-годишната ми майка чак ме е срам да пиша”, е написала Вълчева.

Тъй като другите членове на групата я питат за подробности, малко по-късно Ралица Вълчева обяснява, че кметицата дошла да нагледа строежа на паркинг между блоковете. Хората я наобиколили и Ралица я попитала защо не е уведомила живеещите наоколо какво точно се прави тук и защо не е имало обществено обсъждане. На което Станиславова отговорила, че когото е трябвало е уведомила и ако много знае, да се обади на Фандъкова.

Лека-полека градусът на разговора се разгорещил и хората останали стреснати какъв език може да им държи длъжностно лице, на което на всичкото отгоре те плащат заплатата с данъците си.

Друг член на групата пък предлага всички да помислят дали да не проведат местен референдум за предсрочно прекратяване на мандата на районната кметица.

“24 часа” си направи лимонада по рецепта на г-жа Станиславова

Росина Станиславова има свежо, леко кисело чувство за хумор - в това лично се увери екипът на “24 часа”.

Ден, след като медията публикува материал с факти за страстта на кметицата да пише жалби и да е против всичко, което може да подобри живота на съгражданите ѝ в “Красно село”, тя ни изпрати кошница с лимони.

Подаръкът бе аранжиран с луксозна картичка, в която г-жа Станиславова съветва да си направим лимонада с “високопоставените покровители”, които имали “мания за вечност и величие”. От текста само можем да подозираме, че дамата е доволна от резултата на изборите и кой знае защо вижда в материала “Кметицата на “Красно село” ощети (доказано) поне 73 000 софиянци с пари и помощници за инвалиди” “неистови усилия” на “24 часа” “да защитава напълно обречена кауза”.

Не можем да отречем - за тези 2 години г-жа Станиславова е постигнала впечатляващ епистоларен изказ. И доволна от своя стил, текстът на картичката до нас е качен във фейсбука ѝ.

За разлика от г-жа Стиниславова, “24 часа” 30 години посреща и изпраща българи на всякакви властови позиции. И описва (не)свършеното от тях. Както се случва с “Красно село”. Нямаме нужда от покровители, за да си вършим работата. Стигат ни читателите в хартията и сайта. Ние ги уважаваме и не ги подценяваме. И в това не виждаме “обречена кауза”. Напротив!

Съветът ни е и кметът на “Красно село” да не подценява търпението на своите съграждани.

Ще продължим да си вършим работата и затова приканваме граждани и бизнес да ни потърсят и споделят своя опит в общуването с тази районна администрация.

А лимоните на снимката са по-малко - отидоха за лимонада. А ако пък г-жа Станиславова открие покровителите ни, да прати и на тях.

Всички имат нужда от витамини в това напрегнато време!