Всеки пълнолетен във Франция ще може да се ваксинира с бустерна доза срещу ковид

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437292 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Франция заяви, че ще направи бустерните дози срещу КОВИД-19 достъпни за цялото си пълнолетно население, ще затегне правилата за носене на маска и ще засили проверките за зелен сертификат. Целта е да се ограничи петата вълна на заразата, заплашваща икономическото възстановяване, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Здравният министър Оливие Веран съобщи днес на пресконференция, че всеки френски гражданин над 18 години ще има право да си постави бустерна доза от ваксина срещу КОВИД-19, а времето между завършването на имунизацията и подсилващата доза ще бъде намалено от шест на пет месеца.

По думите на министъра Франция разполага с около 25 милиона ваксинни дози, което е достатъчно, за да бъде ускорено поставянето на бустерни дози. Досега те можеха да се поставят само на хората над 65 години и тези с хронични заболявания.

Подкрепа за разширяване на кампанията за поставяне на бустерни дози даде и френският здравен регулатор - Върховната служба за здравеопазване. "Съдбата ни все още е в наши ръце", каза Веран и призова обществото към разумно поведение и спазване на правилата за социална дистанция.

Броят на новозаразените във Франция се удвоява на всеки 11 дни, но властите заявиха, че няма нужда от пълно затваряне, каквото налагат други европейски страни като Австрия.

Вчера за второ поредно денонощие Франция отчете над 30 000 новозаразени, числа, каквито не бяха достигани от края на април. При плаващия усреднен седемдневен брой на новите случаи на денонощие - метод за изчисляване, който изравнява разминаванията в съобщаваните данни - се отчита тримесечен рекорд от 21 761 случая, което е почти четирикратно увеличение в сравнение с преди месец.

Веран заяви, че ще поиска от здравния регулатор и медицинската етична комисия да дадат становище дали децата на възраст между 5 и 11 години трябва да бъдат имунизирани. Днес Европейската агенция по лекарствата, лекарственият регулатор на ЕС, одобри ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" при децата в тази възрастова група.

Бустерните дози ще станат изискване за валиден зелен сертификат, какъвто във Франция се изисква за посещение на ресторанти, кафенета, кина, музеи и други обекти, заяви Веран. ПСР тестовете вече ще важат само един ден, а не 72 часа, както досега, което ще засили натиска върху неваксинираните.