Меркел: Ако няма напредък в кризата, ще трябва да се обмислят допълнителни санкции срещу Лукашенко

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437434 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Германската канцлерка Ангела Меркел увери Полша в подкрепата на своята страна във връзка с кризата по границата с Беларус, съобщи ДПА, цитирано от БТА.. "На едно мнение сме за природата на кризата, в която се намираме, и по отношение на начина за разрешаването й", подчерта Меркел на пресконференция след срещата си с полския премиер Матеуш Моравецки в Берлин.

Германската канцлерка, която се готви да напусне поста си следващия месец, защити решението си да разговаря по телефона с беларуския президент Александър Лукашенко, което Полша и други източноевропейски страни не одобряваха. Тя посочи, че контактите с беларуския лидер са били важни за гарантиране на хуманитарните нужди на хилядите бежанци, които лагеруваха на границата в студеното време.

Меркел увери Полша в "пълната солидарност" на Германия. Ако няма напредък в кризата, ще трябва да се обмислят допълнителни санкции срещу Лукашенко, добави тя. "Ние, европейците, трябва да бъдем единни помежду си", заяви Меркел, но същевременно настоя, че трябва да се запази възможността за диалог.

Моравецки подчерта, че Полша защитава външната граница на ЕС. По този начин "защитаваме и Германия от голяма бежанска вълна", отбеляза той. "Лукашенко се опита да подложи тази граница на изпитание", заяви полският премиер. Полша, подкрепяна от Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предприе дипломатически стъпки, за да гарантира, че страни от Близкия изток са спрели полетите, отвеждащи мигранти в Беларус.