Разбраха се: Най-честно е данъците да остават там, където са изработени (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437521 www.24chasa.bg

Финансовата децентрализация обедини всички участници в преговорите за ново правителство

Финансовата децентрализация или поне нейното започване още от 2022 г., сближи позициите на всички партии в преговорите за съставяне на ново правителство на тема “Регионално развитие”. За оставане на част от приходите от данъци в общините са БСП, “Демократична България”, “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”.

За финансова децентрализация, която да позволи на общините да се възползват от брутния вътрешен продукт, който е произведен на тяхна територия, призова бившият регионален министър от правителството на Сергей Станишев Асен Гагаузов. Той представи и разработка на БАН, която показва разликите в развитието на регионите в страната и призова, ако не искаме концентрацията на населението в големите градове да продължи със сегашните темпове, да се обърне внимание на децентрализацията.

“Сегашната централизация е образно казано хвърляне на пари от джипката, това е руският модел. Трябва поне да започнем процеса по децентрализация, защото най-честно е данъците да остават там, където са изработени”, каза Йордан Иванов, зам.-председател на общинския съвет в Пловдив от “Демократична България”.

Според него трябва още с бюджет 2022 г. 2% от приходите от данъка на физическите лица да остават в общината, в която те живеят. Освен това поне 1% от общинските бюджети да се изразходват в зависимост от конткретните искания на живеещите на територията на общината.

“Има такъв народ” също засегна нуждата от децентрализация, като един от участниците в дискусията от нейните редици дори предложи ново териториално деление на страната - вместо сегашните 28 области да се създадат само 7, 3 от които в Северна България, 3 в Южна и столицата с околните селища.

До спор между трите партии, от една страна, и “Продължаваме промяната”, от друга, се стигна единствено по идеята пътната агенция да бъде извадена от МРРБ и да бъде прехвърлена в транспортното министерство, както бе обсъждано преди ден в панела за транспорта.

Гагаузов от БСП посочи, че това би затруднило много работата на агенцията, защото тя на практика се занимава със строителни процедури, а те зависят от регионалното министерство. Гроздан Караджов от ИТН изтъкна, че има и редица финансирани от ЕС пътни проекти, по които се работи, и страна по споразуменията са МРРБ и пътната агенция, така че местенето ѝ ще създаде много трудности.

Независимо от това водещият дискусията Асен Василев от ПП прекъсна говорещите и каза, че този въпрос, както и финансирането на поддръжката на общинските пътища, вече били дискутирани онзи ден и нямало нужда да се говори отново.