Словакия влиза в двуседмичен локдаун, отворени остават само магазините от първа необходимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437781 www.24chasa.bg
COVID-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Словакия днес започна двуседмичен локдаун, наложен заради критичното положение на болничната система, съобщава БТА. Затваряни са всички магазини за стоки и услуги, които не са от първа необходимост. На хората се забранява да излизат от своите райони, освен за да отидат на работа, училище или на лекар. Забранени са и събиранията на повече от шестима души.

Само 45,7 на сто от населението на страната е ваксинирано - третото най-ниско равнище в ЕС. Словакия е и на първо място в света по брой на заразените на един милион жители.

Чешкото правителство нареди днес на баровете и клубовете да затварят до 22 ч. и забрани коледните базари, опитвайки се да намали равнището на заразяване, едно от най-високите в ЕС, съобщи Ройтерс.

Новите ограничения включват и максимален брой от 1000 посетители на културни и спортни събития, но не достигат обхвата на локдауните в съседните Австрия и Словакия, където равнището на заразяване е още по-високо.

Чехия регистрира във вторник над 25 000 нови случая, нов рекорд, както и средно 1516 нови случая дневно на милион души население през последната седмица - третото най-високо равнище на заразяване в света след Словакия и Австрия, по данни на сайта Our World in Data.

Здравният министър Адам Войтех заяви, че се очаква дневният брой на новозаразените и хоспитализираните да нарасне още повече, но добави, че правителството се надява новите мерки да предотвратят налагането на по-строги ограничения.

Новите ограничения са в допълнение към вече влезлите в сила мерки, които забраняват на неваксинирани или непреболедували да посещават определени места, включително барове, киносалони, фризьорски салони и фитнесзали. След 10 дни правителството ще прецени възможността за промяна на мерките, подчерта Войтех, след като правителството обяви 30-дневно извънредно положение, за да въведе новите мерки.

В Чехия е ваксинирано 58,5 на сто от населението, по-малко от средното за ЕС равнище от 65,8 на сто. По данни на здравното министерство 70 на сто от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани. В болниците има близо 6000 пациенти с коронавирус, от които около 850 в интензивни отделения.