90% от момичетата с ваксина срещу HPV до 2030 г., иска ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437882 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Човешкият папилома вирус е причина за голям процент от раковите заболявания

До 2030 г. 90% от момичетата в целия ЕС, включително и България, да бъдат ваксинирани срещу човешкия папилома вирус (HPV), причиняващ голяма част от раковите заболявания у нас.

Това е една от основните цели на Европейския раков план, който беше приет през февруари тази година и към която ще трябва да се стреми и страната ни. Това стана ясно по време на кръгла маса за Националния план за контрол на рака, в която се включиха експерти лекари, фармаколози, както и депутатите д-р Александър Симидчиев и Хасан Адемов.

Сега покритието с HPV ваксина е едва 3-4% и ще е нужна активна и сериозна работа през следващите месеци и години, посочиха експертите.

За национален антираков план у нас се говори поне от 2006 г., но досега реални действия не са предприети под никаква форма, изрази разочарованието си по време на дебата онкологът и ръководител на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова.

Около 200 000 - 300 000 са болните от рак у нас в момента, а годишно се откриват между 36 000-37 000 нови случая, посочи тя. На година от рак умират между 17 000 и 18 000.

“България не е сред страните с най-високи показатели по заболяемост, но по отношение на смъртността е обратното. Така е, защото няма ефективни действия от години срещу онкологичните заболявания”, заяви още проф. Валерианова.

Като част от ЕС обаче България вече ще трябва да работи по-активно за подобряване, така че да се постигнат и целите от общоевропейския раков план. Една от водещите му инициативи е до 2025 г. 90% от населението да премине през скринингови програми, а към момента у нас такива няма, посочи Деян Денев, директор на ARPharM.