14 са вече загиналите във въгледобивната мина в Сибир, сред тях - и спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/10437922 www.24chasa.bg
Експлозия Снимка: Пиксабей

Най-малко 14 души, включително трима членове на спасителни екипи, загинаха днес след експлозия в руска мина за въглища в Западен Сибир, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

Тримата спасители са загинали при неуспешен опит да бъдат изведени 35 души, останали блокирани в мината, съобщи губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивильов. Спасителните служби не са успели да установят контакт с хората, озовали се в капан. Не е ясно какво е състоянието им. Спасителните работи бяха спрени временно поради опасност от експлозия. Министерството на гражданската отбрана съобщи също, че е загубен контакт с няколко членове на спасителните екипи.

Общо 239 миньори бяха спасени от мина "Листвяжная", като над 49 от тях имаха нужда от болнично лечение, добави губернаторът.

Взривът е бил на дълбочина от 250 метра. Според заместник-генералния прокурор Дмитрий Демешин става дума за експлозия на метан, предаде ТАСС.

От утре в Кемеровска област е обявен тридневен траур.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на роднините на жертвите и предложи подкрепа на оцелелите и опечалените семейства.