Дания също предлага допълнителна доза от ваксината срещу ковид

https://www.24chasa.bg/novini/article/10438039 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Както и други европейски държави Дания предлага допълнителна доза от ваксина срещу Ковид-19 на всички навършили 18 години. Това обяви днес Датската здравна администрация с аргумента, че отслабване на имунитета се среща и при по-младите хора, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

От агенция подчертаха, че "сега епидемията се разгаря", главно заради "прехода от лятото към есента и зимата". "Същевременно ние живеем в отворено общество с малко ограничения. В комбинация с факта, че ефектът на ваксините намалява с времето, се очаква инфекциите да се увеличат", заяви Хелене Пробст, заместник-директор на Датската здравна администрация.

В Дания вече се предлага подсилваща доза на възрастните и хората от уязвими групи, която се поставя шест месеца след втората. По официални данни 88,4 на сто от хората в кралството са с поне една доза, а 86,4 процента са получили и втората.

Вчера правителството каза, че ще поиска от парламента да наложи задължителното носене на маски на обществени места и да разшири използването на цифровите здравни сертификати.

/КТ/