Ценко Чоков прокопал общински път, прекъснал достъпа на хората в Галиче до земите им

https://www.24chasa.bg/novini/article/10438578 www.24chasa.bg
Ценко Чоков. Снимки Авторът

Седмица преди Върховният касационен съд да се произнесе окончателно за присъдата на Ценко Чоков, бившият кмет на врачанското с. Галиче отново се развилня. Със собствения си багер Чоков прокопал общински земен път, водещ от селото към съседното с. Липница и имотите на повечето от неговите опоненти и свидетели по делото му. С дълбокия изкоп на пътя Чоков прекъснал достъпа на съселяните си до обработваемите им земи и няколко рибарника в района.

Засегнатите веднага уведомили полицията и кмета на Галиче Страхил Стоянов. Разпитаните свидетели от селото потвърдили, че именно Чоков разкопал общинския път, но според съобщението на районното управление в Бяла Слатина неправомерните действия били извършени от неизвестно лице.

На първото си заседание миналия месец Върховният касационен съд не се произнесе по обжалваните присъди на бившия кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още трима осъдени. Всички бяха поискали ревизия на присъдите си и ново разглеждане на делото от Апелативния специализиран наказателен съд.

През 2018 г. специализираният съд реши, че Ценко Чоков е виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Но е невинен за лихварство и ръководене на престъпна група. Той получи четири години и шест месеца затвор. Синът беше наказан с 4 години за лихварство, побой и закана за убийство.

През април тази година апелативният спецсъд увеличи присъдите - 5 години затвор за бащата и 7 години затвор за по-малкия му син. Делото във ВКС миналия месец бе отложено за 2 декември, след като адвокатът на обвиняемия Димитър Каменов не се яви пред съда.