Замислят нови мерки заради посегателства над влакове и железния път

https://www.24chasa.bg/novini/article/10439800 www.24chasa.bg
Снимката е илюстративна.

Рисковият участък е между гарите Коньово и Хан Аспарухово по линията София - Бургас през Пловдив
Извънредна среща с представители на Държавното предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура", ТД "Национална сигурност", ОД на МВР в Сливен, РУ на МВР – Нова Загора и община Нова Загора проведе днес областният управител на Сливен Минчо Афузов. Участва и ресорният му заместник Антоний Андонов, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в града.
Тя бе предизвикана от серията незаконни посегателства и действия върху железния път Хан Аспарух – Нова Загора – Коньово, който е част от трасето София - Бургас през Пловдив. Те създават реален риск за живота и здравето на хората и предизвикват значими материални щети. "Обектите от железопътната инфраструктура са стратегически, от значение за националната сигурност. Целта на срещата бе да направим конкретни предложения за пресичане на посегателствата, за въвеждането на ефективен, строг контрол и превенция, за да предотвратим тежки инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората", каза областният управител.
По данни на НКЖИ, от началото на годината досега са регистрирани 14 инцидента в рисковия участък. Само през ноември инцидентите са три, като в резултат на тях са нанесени значими повреди на два локомотива, скоростта на движение в участъка принудително е намалена от 130 до 80 км/час, което води до влошаване качеството на услугата. Основните причини за произшествията са кражби на баласт, който е основата на железния път; кражби на елементи от контактната мрежа; нерегламентирано преминаване на хора, каруци и автомобили; злоумишлено поставяне на едри камъни, автомобилни гуми или други големи твърди предмети на самите релси. Инцидентите през тази година по случайност са приключили без човешки жертви или дерайлиране на композиции.
Въпреки че част от извършителите са установени, посегателствата продължават, съобщиха представителите на НКЖИ. Всичко това налага да се вземат спешни мерки, защото освен причинените големи финансови загуби, закъсненията на влаковете и неудобствата за пътниците, кражбите и незаконното пресичане през линията създават рискове за безопасността на влаковото движение. В някои случаи по железните пътища се превозват и опасни товари, които при инцидент биха могли да застрашат здравето на хората.
След дискусия на срещата бяха взети следните решения: да се търсят възможности за изграждането на предпазни прегради с видеонаблюдение, каквито има по магистралите; да се увеличи численият състав на охранителна полиция за осъществяването на ефективен контрол; да се осигури присъствието на сили на жандармерията в района на новозагорския квартал "Шести", в близост до който минава железният път, за перманентен контрол и превенция. Областният управител Минчо Афузов ще информира генералния директор на НКЖИ, министрите на транспорта и на вътрешните работи за направените предложения.
В срещата участваха началникът на "Вътрешна сигурност и гражданска защита" в НКЖИ Петко Тенчев, главният инспектор по безопасност на превозите за Югоизточна България в НКЖИ Йордан Йорданов, директорът на ТД "Национална сигурност" Стоян Димитров, зам.-директорът на ОД на МВР – Сливен комисар Станимир Колев.