Новите локомотиви на "Сименс"станаха 15. Последните два кръстиха на царете Константин Тих Асен и Борис III

https://www.24chasa.bg/novini/article/10439944 www.24chasa.bg
Симеон Сакскобургготски в кабината накръстения на цар Борис III локомотив.

Договорът за доставка на 15 нови локомотива "Смартрон" за БДЖ беше изпълнен предсрочно

Симеон Сакскобугготски бе на церемонията по пускането на последните два

БДЖ получи последните два нови локомотива "Смартрон" в изпълнение на договора с ДЗЗД „Сименс Трон“ за доставка на общо 15.  Договорът е изпълнен предсрочно, съгласно него доставката трябва да бъдеще да е извършена до края на 2021 г., съобщиха от БДЖ.

Новите локомотиви на

БДЖ вече нямали недостиг, ще изпълняват графика

Симеон Сакскобугготски бе на церемонията по пускането им

Най-новите два локомотива ще носят имената на българските владетели цар Константин Тих Асен и цар Борис III. Известно е, че Борис III е бил  любител на железницата, радетел за нейното развитие в България и правоспособен машинист на парен локомотив.

Пускането в движение на новите два локомотива се осъществи на официална церемония в локомотивното депо в Подуяне в присъствието на  Симеон Сакскобургготски. Локомотивното депо е мястото, което цар Борис III често посещавал, за да следи процеса на работа в железницата.

Сакскобургготски си спомни  за детските години, когато баща му го е качвал в парните машини, които е управлявал и в знак на уважение към работата на железничарите връчи на ръководството на БДЖ портрет на цар Борис III в железничарска униформа.

На представянето на новите локомотиви присъстваха още представители на управленския екип на БДЖ, заместник-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност" в Столична Община и Белоградчишкият епископ и викарен епископ на Софийския митрополит Поликарп, който извърши водосвет за безаварийно пътуване на локомотивите.

Повече информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотив, може да бъде достъпна за всеки с таблет или смартфон. Всички локомотиви "Смартрон" на БДЖ разполагат със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на самия владетел. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

Чрез доставката на нови локомотиви и изпълнението на ремонтната програма БДЖ вече разполага с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете, след като е преодолян системния недостиг на локомотиви. Очаква се значително подобряване на услугата като времепътуване и намаляване на натрупаните закъснения от недостиг на тягов подвижен състав и възникване на чести аварийни повреди.