Най-голямата стачка на метрото от три години парализира центъра на Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10440906 www.24chasa.bg
Лондонска улица СНИМКА: Пиксабей

Магазините и бизнесите в централните райони на Лондон, надяващи се да отчетат днес силни продажби, от каквито имат отчаяна нужда, понесоха тежко стачката на машинистите в лондонското метро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В най-голямата стачка от три години 24-часовите протести доведоха до спиране на линиите Пикадили, Ватерло и Сити и закъснения по Джубилий, Централна, Виктория и Нодърн.

Компанията оператор Транспорт фор Лондон (Transport for London - TfL) съобщи, че е извършила 58 процента от редовните си услуги.

Стачката на 2000 служители на метрото бе обявена заради несъгласието им с плановете на метрополитена да накара машинистите да поемат нощни смени.

Стачните действия бяха насочени към петте линии, за който Транспорт фор Лондон по-рано наемаше отделни нощни машинисти, а движението по Ватерло и Сити бе спряно, тъй като тези линии имат много машинисти, които работят и по линия Централна.

Метроуслугите в петък и събота през нощта бяха спрени заради пандемията и сега се планираше нощните влакове да подновят движението си в ограничен режим в събота.

Компанията зави, че няма планове да преговаря със синдикалните лидери.