Евтината лира юрна българите на предколеден пазар в Одрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10440921 www.24chasa.bg
Турци протестират в Истанбул срещу икономическата политика на правителството. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Турция обаче зрее бунт, местните надигат глас правителството да си ходи

Българите масово се записват на екскурзии до Одрин, за да пазаруват евтино там заради рекордния спад на турската лира, казват родни туроператори.

В момента 100 български лева се равняват на почти 700 турски лири, което прави цените на голяма част от тамошните продукти много изгодни за българи, особено за жителите на близките до границата райони на Свиленград, Любимец, Харманли, където трансграничната търговия процъфтява.

Сред най-търсените стоки са плодовете и зеленчуците, ядките, перилните препарати, дрехите - и за деца, и за възрастни. Купуват се масово и лекарства, някои от които излизат по 2 и 3 пъти по-евтино, отколкото в България, съобщава БТА.

Но докато чужденците се радват на историческия срив на лирата, местните едва сдържат гнева си и бунтът назрява. Миналият вторник само за ден лирата се обезцени спрямо долара с 15%, след като президентът Реджеп Ердоган направи изявление, в което защити политиката на централната банка за намаляване на лихвените проценти. Западни икономисти от години оспорват решенията на Турция за намаляване на лихвите в периоди на висока инфлация. Ердоган обаче твърди, че критиките целят страната да бъде отслабена, а народът - обречен на безработица и глад.

Скоро турците ще спят с долари под възглавниците си, казват местни финансисти. След повече от 11 дни свободно падане, лирата за първи път се повиши леко и в петък се търгуваше срещу 12,17 за 1 долар. От началото на годината турската валута се е обезценила с 40%.

Животът в страната обаче става все по-труден и хората започват да преодоляват страховете си пред призрака на бедността. През настоящата седмица няколко пъти в големите градове като Анкара, Истанбул, Измир избухваха протести с искане правителството на Партията на справедливостта и развитието да си ходи. Те бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията, но демонстрантите не се отказаха и продължиха да излизат на улицата.

Много хора в Турция живеят на минималната заплата от 2800 лири месечно. В началото на годината това бяха 300 евро, но девалвацията ги изяде и сега вече са по-малко от 200. Официално инфлацията възлиза на около 20%, но експерти смятат, че е много по-висока.

Ахмет Давутоглу, бивш премиер и някогашен съпартиец на Ердоган, е убеден, че вместо протести трябва да има избори, пише “Дойче веле”. И настоява за тяхното бързо провеждане. Давутоглу отдавна мина в опозиция.

Но Ердоган дори не помисля за предсрочни избори. “Говорят си за предсрочни избори, но изборите са насрочени: през юни 2023 година. Мина времето, когато гласувахме на всеки 15-20 месеца. Да не сме някаква бананова република?”, контрира президентът.

Политическата битка е пренесена и в туитър. Привържениците на правителството са обединени под хаштага “Защитаваме нашата държава”, а опозицията им отговаря с “Правителството да се оттегли, избори веднага!”.

За положението в Турция може би най-показателен стана един надпис на ресторант в Истанбул, който се споделяше от хиляди в туитър. Той гласи: “Цените ни тази седмица може да ви изглеждат доста високи в сравнение с предишната, но са напълно достъпни в сравнение със следващата”.