От "Бионтех" казаха кога ще стане ясно дали ваксината им е ефективна срещу новия вариант

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441014 www.24chasa.bg
Ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Байонтек" СНИМКА: Пиксабей

"След две седмици ще знаем дали ваксината ни пази от новия вариант, за който се съобщава в Южна Африка“, съобщиха от компанията "Бионтех“, разработила ваксината "Комирнати“ в партньорство с фармацевтичната "Пфайзер“.

От "Бионтех“ обявиха, че вече тестват ваксината си за новия вариант. Новата разновидност на коронавируса има 32 мутации в шиповидния си протеин – частта, която се закача за човешките клетки и разпространява вируса.

"Разбираме притесненията на експертите, поради което веднага започнахме проверка на новия вариант с име В.1.1.529. До две седмици ще имаме повече информация“, коментират от "Бионтех“.

Те допълват, че този вариант значително се различава от предишните наблюдавани варианти.

"Още преди месеци "Пфайзер“ и "Бионтех“ предприехме мерки да можем да адаптираме настоящата ни ваксина в рамките на 6 седмици за нови варианти и да доставим първите количества в рамките на 100 дни от производството“, допълват от компанията.

Данните от здравното министерство на Южна Африка сочат, че вариант В.1.1.529 е отговорен за около 75% от всички случаи, засечени в провинция Готенг, само две седмици след като е засечен за първи път. Това означава, че той се разпространява по-бързо от вариантите "Бета“ и "Делта“, на които им бяха нужни месеци, за да станат доминантни.