Новият парламент може да се събере на 1 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441168 www.24chasa.bg
Доц. д-р Силви Кирилов

До късно в петък обаче президентът Румен Радев не бе подписал указа за свикването на депутатите

47-ото народно събрание може да се събере за първи път на 1 декември. Това предположиха някои от новите депутати, които тръпнат да чуят първия звънец. Президентът Румен Радев обаче до края на работния ден в петък още не бе издал указ, с който да насрочи датата.

Очакванията бяха новият парламент да бъде свикан веднага след изборите, но президентът даде седмица толеранс на бъдещото мнозинство, след като от “Продължаваме промяната” веднага стартираха разговорите с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” по изготвяне на приоритетите в програмата на бъдещото правителство.

“Парламент най-рано ще има през следващата седмица, като междувременно участващите в преговори за общо управление трябва да постигнат напредък, за да могат да приемат бюджет и да сформират правителство”, обясни Радев пред журналисти във вторник. Той обясни, че парламентарно представените партии имат две важни задачи - съставяне на правителство на база на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на бюджет. “Задачите изискват баланс и време за диалог. С оглед на тези два приоритета, до края на тази седмица ще разберете кога ще свикам НС”, обяви държавният глава.

Първият звънец ще бъде ударен от доайена на депутатите, който в този мандат отново е от “Има такъв народ”. Атрактивната Мика Зайкова обаче ще бъде заменена от уролога д-р Силви Кирилов.

През седмицата се състоя техническата среща, на която новите парламентарни групи си разпределиха кабинетите в кулоарите и местата в пленарната зала. “Продължаваме промяната” взема стаите на ГЕРБ от последните два мандата, а депутатите на Бойко Борисов се местят в дългогодишния кулоар на БСП. Там последно бяха “Има такъв народ”, които сега се местят в друга стая.