Фирми отказват да доставят тестове на държавата, но предлагат директно на училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441170 www.24chasa.bg
Тестване на малките ученици СНИМКА: Николай Литов

Остават само за още седмица училище на най-малките, предупреди Николай Денков.

Кацаров обеща още 2 милиона бройки

“Условията, които предлага държавата на доставчиците на тестове, са брутални”.

С тези думи вносител на тестове срещу COVID опита да обясни пред “24 часа” парадоксална ситуация - държавата е затруднена да намери достатъчно тестове, за да върне всички деца в клас, а училища получават в същото време директни оферти.

В складовете на министерството на образованието има само още 100 000 теста, които стигат за още едно тестване на децата от първи до четвърти клас, обяви проблема образователният министър Николай Денков.

С трудностите за доставка той обясни и защо все още не се връщат в училище по-големите ученици. Както и новите правила за децата от 5-и до 12-и клас - могат да учат присъствено със зелен сертификат или с осигурени от училището тестове, ако са в частни.

Тестове ще има до края на годината за всички ученици, обеща часове по-късно здравният министър Стойчо Кацаров.

“Имаме обявена поръчка за още 2 млн. теста, т.е. ние в рамките на от 7 до 10 дни ще трябва да сме предоставили цялото количество от 4,5 млн. тестове”, обясни той.

Въпреки уверенията на Кацаров, че тестове ще има, въпросът ще се върнат ли в училище големите ученици, остава с неясен отговор. Повече от месец за тях няма щадящи тестове за COVID, което да осигури присъственото им посещение.

Правилата на търговете, обявявани от здравното министерство, отблъскват доставчиците, коментираха от такива фирми пред “24 часа” защо не доставят тестове.

“Първият търг, който се направи, беше с доставка един ден. 99% от тестовете са произведени в Китай. Как е възможно за ден да се поръчат и доставят 1 млн. теста за такова далечно разстояние?”, каза Димитър Савов от “Голдън Шеър”. Вариантът доставчик да спечели търга е, ако вече има тестовете в склад. Никой обаче не държал подобни количества. “Ако не спечели поръчката, какво ще ги прави тия тестове?”, пита Савов.

Вторият проблем бил, че здравното министерство подписва договори само с 1-2 фирми, като една от тях изпитвала затруднения да се справи.

“24 часа” попита МЗ с колко фирми имат договори за тестове, за какви количества са и какво е доставено до момента. Отговори не бяха получени.

Ако МЗ сключва договори с поне 5 фирми и цената по тях е плаваща, ще има конкуренция и няма да има проблеми с доставките, препоръча Димитър Савов.

Проблем за бизнеса било и плащането от страна на МЗ, което става след доставката.

“За 1 млн. теста на средна цена 3 лв. фирмата трябва да инвестира 3 млн. лв и да очаква държавата да ги плати след не знам колко време”, обясни Савов.

Транспортът е причината за трудното снабдяване, смятат обаче от “Джио Фарма”. И този проблем не бил само български.

Въпреки нежеланието да участват в обществените поръчки, фирми редовно изпращат до училищата оферти за антигенни тестове за COVID. Цените варират, но обикновено са под 10 лв. Общинските училища обаче не могат да си позволят такъв разход, особено в края на календарната година.

“Всеки ден получаваме по няколко предложения по електронната поща. Цените на тестовете се движат меду 4,50 лв. до 7-8 лв. Няма как да ги купим, при нас от 5-и до 12-и клас са 630 ученици. Това каза за “24 часа” директорката на столичното 23-о средно училище “Жолио Кюри” Нина Чанева. Тя обясни, че въобще не е питала родителите дали искат да ги купят, защото и бездруго среща трудности да ги убеди за безплатните тестове.

Може да имаме желание да купим тестове за големите ученици, но нямаме възможност. А не може да купим за едни, а за други - не, около 1000 са учениците от 5-и до 12-и клас, каза Ани Калчева, заместник-директор на 35-а гимназия “Добри Войников”. И там получават оферти, но било абсурдно да купуват тестове с пари от бюджета на училището. Ана Калчева обясни, че в общинските училища е забранено да се събират пари, затова и тестовете не може да се купуват от родителите.

Повечето частни училища обаче отварят врати за големите ученици от понеделник, каза Валентина Денчева, директор на частното “Веда” и заместник-председател на Асоциацията на частните училища. Някои от тестовете се финансират от училището, други - от родителите, зависи как са се разбрали и какви средства има в бюджета. “Когато започвахме през септември, никой не е знаел, че трябва да заложи толкова много допълнителни средства за тестове. Така че не е чудно, ако някои училища нямат в бюджета си такива пари, но родителите са готови да помогнат”, каза Денчева. Във “Веда” тестовете се финансират от родителите. Те обаче не ги търсят в аптеката, а ръководството на училището ги купува централно по 4,60 лв.