Забраната на полетите до Европа нямало да спре разпространението на новия щам

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441193 www.24chasa.bg
Доц. Михаил Околийски. Кадър БНТ

СЗО обозначи новият вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката
буква Омикрон

СЗО обозначи новият вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката
буква Омикрон, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

"СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни", заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на КОВИД-19.

"В момента не се знае колко заразен е новият щам на COVID-19, който тръгва от Южна Африка. Днес се събра групата на СЗО, която се занимава с еволюирането на вирусите и поиска две седмици срок, в които да се наблюдават стоте секвенции на този нов вирус - B.1.1.529. Смята се че той може да е по-заразен и по-малко да се повлиява от имунните клетки на тялото и от ваксините". Това заяви в "Още от деня" по БНТ експертът в офиса на СЗО-България доц. Михаил Околийски.

Той беше категоричен, че забраната за полети от Южна Африка до Европа не е решение на проблема, тъй като щамът вече е открит в Белгия в пътник, пристигнал от Египет.

Чрез подобен тип рестрикции не може да се спре циркулирането на вируса. Единственият начин да се справим в световен мащаб с тази пандемия е по-високото ваксинално покритие, както и вече наложените мерки трябва да се спазват, категоричен е той.

Доц. Околийски подчерта, че решението е в повишаването на контрола за спазване на мерките и на съзнанието на гражданите да ги спазват.

По думите му нивата на заразяване у нас не са ниски и понижаването им не бива да буди оптимизъм, особено на фона на високите нива на смъртност и ниските нива на ваксинационно покритие.

Доц. Околийски отбеляза, че възможността за влияние върху пандемията от служебния кабинет не била голяма, защото нямал правомощия, които да бъдат подкрепени от действащ парламент.

Нужна била обща информационна кампания за най-уязвимите от коронавируса.

Експертът обясни, че новите вълни се дължат на ниско ваксинационно покритие. Германия например е с най-ниско покритие сред западните страни - едва 69%. Според него България ще бъде застигната от нови и нови вълни, ако нивото на ваксинация остане все толкова ниско.