Българи, пристигащи от 7 южноафрикански държави, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441358 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров

Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина.

При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест.

Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

Това предвижда заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, издадена днес, съобщават от МЗ.

Нов вариант на коронавируса бе открит Република Южна Африка и учени изразяват тревога от бързото му разпространяване сред млади хора. В Белгия вече беше потвърдено, че там е засечен първият случай на носител на новата разновидност на вируса.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена, предвижда още заповедта. 

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.