Новият вирус омикрон атакува с невиждана скорост, извънредно положение в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441605 www.24chasa.bg
Около 9000 човека, заети в обществения сектор в Ню Йорк, излязоха в неплатен отпуск заради отказа си да изпълнят заповедта на властите да се ваксинират срещу COVID-19. СНИМКА: Pixabay

Новият супермутант на COVID отмени важна министерска среща

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хоукъл обяви извънредно положение до 15 януари заради ковид, предадоха агенциите. 

В указа си тя изтъква като причина растящия брой случаи на заразяване и хоспитализации, но не споменава варианта омикрон.

"Тъй като в Ню Йорк в момента се наблюдава разпространение на КОВИД-19 със скорост, ненаблюдавана в щата от април 2020 г., и тъй като броят на хоспитализациите с КОВИД-19 се увеличиха за последния месец до над 300 на ден обявявам извънредно положение на цялата територия на щата Ню Йорк до 15 януари 2022 г.", се посочва в указа.

Световната търговска организация (СТО) стана първата крупна дипломатическа жертва на новия вариант на коронавируса, след като отложи първата си за последните четири години министерска среща заради влошаващата се здравна ситуация. Форумът беше планиран за следващата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА..

СТО заяви, че снощи членовете й са се договорили да отложат планираната за новата седмица министерска конференция, след като откриването на новия вариант на вируса доведе до налагането на ограничения в режима на пътуване, които ще попречат на министрите да пристигнат в Женева.

Засега не е насрочена нова дата.

Швейцария, където се намира седалището на СТО, спря директните полети от Южна Африка и околните й страни и въведе изискване за тестване и карантина при пристигане от редица дестинации, включително Белгия, Хонконг и Израел.

СТО, чиято централа е в Женева, беше планирала присъствена среща, но новите ограничения означават, че делегациите на големи играчи като Южна Африка и Европейската комисия, чиято централа е в Брюксел, щяха да участват основно виртуално.

Мнозина възприемаха отложената министерска среща като тест за значимостта на СТО като организация, отбелязва Ройтерс.