Моята история с Китай - Стефан, който тренира бойни изкуства

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441796 www.24chasa.bg
Стефан тренира любимите си изкуства. СНИМКА: Радио Китай

Здравейте! Казвам се Стефан и много обичам Китай. Интересът ми към китайския език и култура бе провокиран от бойните изкуства, които тренирам - ушу и тайчи. Започнах да ги практикувам едва на 4-5 годишна възраст. Отначало бях много палав, но с времето и усилените тренировки успявах малко по малко да намирам себе си и хармонията.

Това разказва момчето от България пред Радио Китай.

За тези бойни изкуства се изискват изключителна концентрация и силен дух. Това, което ми направи впечатление първоначално бяха йероглифите изписани на самия банер на клуба. Тогава, разбира се, не знаех, че самите думи които чувах са изписани с йероглифни знаци. Друго нещо, което ми направи силно впечатление беше и самият поздрав, който казвахме като започваме и свършваме тренировки.

Започнах да си го повтарям и да го пиша по няколко пъти на ден, за да го запомня по-лесно. Показах го на учителката ми и тя много се впечатли от красотата, с която бяха написани йероглифите и големият ми интерес към самия език. Не след дълго тя (най-старшата учителка) и другите две, не с по-малки по сила и дух качества ме поканиха преди тренировки да уча заедно с тях, защото по някаква случайност и те искаха да научат някои фрази и думи на китайски. Майката на един приятел от тренировките ми беше китайка, а това което ми беше най-интересно бе външният й вид: дръпнатите очи и една сладка усмивка. Тя идваше някои пъти съвсем по приятелски да ни научи на някои неща свързани с китайския език и така тя засили моя интерес към езика и Китай.

С времето пораснах и нямах време за активни тренировки, но желанието ми да уча китайски език не утихна. Продължих да уча и след около 2 години усилено учене се явих на изпита HSK2 във Велико Търново. Взех го успешно и не след дълго се появи шанса да сбъдна една от мечтите си, а именно да отида в Китай. Тя се осъществи и като кацнах на китайска земя не можех да повярвам, че е истина. Посетих доста забележителности като една от тях беше Великата китайска стена. От малък много исках да я видя и преди да отида бях прочел и научил историята и всичко свързано с нея.

Моята история с Китай - Стефан, който тренира бойни изкуства

От китайската култура, през езика и обичаите, през приятелствата и топлината в усмивките на случайните минувачи по улиците, цялостната атмосфера и незабравимите преживявания.Това посещение както и успешното вземане на изпита HSK и разбира се усъвършенстването на уменията ми в ушу и тайчи се оказаха един силен тласък към моята друга мечта, а именно един ден да уча археология в Китай!

Моята история с Китай - Стефан, който тренира бойни изкуства

Пожелавам Ви още много години в ефир с все същия ентусиазъм! А още по-щастлив ще бъда да се срещнем в любимия Китай!

Моята история с Китай - Стефан, който тренира бойни изкуства