Министър Комитова за "Струма": Никой не казва, че е валяло дъжд в онази нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441797 www.24chasa.bg

Цената на водата ще расте

В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, но говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам. Там вече бяха отишли всички органи. Първото ми човешко чувство беше да замълчим и сведем глава. Не съм се крила, просто тежко преживях тази трагедия. Никой не казва, че е валяло дъжд, имало е отблясъци. Това е катастрофа, съчетана с пожар.

Това заяви по повод огнения ад на "Струма", при който автобус катастрофира и загинаха 45 души, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

От пожара по-страшното нещо е взрив. Тогава няма време за реакция. Водачът е познавал този път, пътувал е всяка седмица. Възможно е загъба на управлението преди мантинелата, удар в мантинелата, възможен е пожар и дим преди мантинелата. Много рядко съм виждала пожар. Тук има нещо много странно. Знам, че този пожар е възникнал по някакъв начин и много бързо се е разгорял. Около нас е пълно с взривоопасни предмети и никой от нас не подозира. Допускам, че пожарът е обхванал елементи, които много бързо горят, защото е нямало никакво време за реакция. Освен ако шофьорът не е бил вече мъртъв, тъй като той няма никаква реакция, каза още тя.

Възложих проверка, свързана с тази на АПИ. Вчера получихме данни от прокуратурата. Този път не е нито магистрала, нито скоростен път. Проектиран и изпълнен е като обикновен път Е-79, като позволената скорост е била 90 км/ч. През 2013 г. ограничението е вдигнато на 120 км/ч в този участък. Мисля, че във фаталната нощ водачът също е намалявал скоростта, той е познавал пътя. Тази злощастна мантинела е направена 2002 г. Тогава тя си е била по правилата, коментира още Комитова.

Много прилича на случая с "Хемус". Много договори, правено, неправено. Няма конкурс, няма състезание. И аз не съм предполагала, че "Струма" е в такова състояние. Ще се опитаме да променим нещата. Да регулираме скоростта с нови пътни знаци, да подобрим маркировката и ако можем да приключим учредителните процедури, за да може да вземе отсечката АКТ 16, посочи тя.

Тази година ще ремонтираме цялата "Струма", втората част на годината ще подменяме маркировката на "Тракия", добави Комитова.

По договори, съставени от ГЕРБ, отсечките 1, 2 и 3 на "Хемус" трябва да се изпълнят до 2024 г. - 51 км след Ябланица, уточни тя.

Цената на водата ще расте заради инфлацията, заради цената на тока и защото ще започнем да плащаме за пречистване. Ще се стремим да осигурим по 3 кубика вода на човек на цена себестойност, а всички останали кубици ще се плащат на друга цена. Въпросът с водата е стратегически за България. Ако не проявим далновидност с водата, след 10 години ще внасяме вода, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Нямам покана за редовен министър. Смятам, че доста неща осветлихме, направихме ги прозрачни, завърши тя.