Ли Къцян зове за сътрудничество в антиепидемичната борба и икономическото възстановяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441849 www.24chasa.bg
Премиерът на Китай говори пред среща на върха Азия-Европа. СНИМКА: Радио Китай

Китайският премиер Ли Къцян участва чрез видео връзка в неформални разговори в рамките на 13-ата среща на върха Азия-Европа и изнесе реч. Срещата бе ръководена от премиера на Камбоджа Хун Сен. съобщи Радио Китай

Ли Къцян посочи, че най-големият междуправителствен форум между Азия и Европа разполага с 53 членове, заема близо 60% от световното население, 50% от глобалния икономически обем и 70% от световната търговия. Китайският председател Си Дзинпин предложи да се изгради мост на приятелство и сътрудничество в Азия и Европа. Понастоящем азиатските и европейски страни са изправени пред тежки задачи, като овладяване на бушуващата епидемия и реализиране на икономическото възстановяване. За целта те трябва да засилят солидарността и сътрудничеството, да подкрепят свободната търговия и да поддържат стабилността на глобалната индустриална верига и верига за доставки. Споразумението за регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) ще влезе в сила през идната година и ще даде нов тласък за възстановяване на регионалната икономика.

Чрез съвместните усилия страните от двата континента непременно ще овладеят епидемията, ще постигнат икономически растеж, ще допринесат за световния мир, стабилност и просперитет, подчерта още китайският премиер.