Спецчасти помагат да бъде погълната частна компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441863 www.24chasa.bg

И.д. генерален директор на руската химическа корпорация "Толиатиазот" (ТОАЗ) е бил задържан в петък, ден преди извънредно общо събрание на акционерите, съобщи пресслужбата на компанията, цитирана от ТАСС.

Адвокатите на директора Андрей Бобков изясняват причините и обстоятелствата за неговото задържане. Извънредното общо събрание е било инициирано от миноритарния акционер "Уралхим", се казва в съобщението.

Преди това Бобков е сигнализирал във Федералната служба за сигурност, Следствения комитет и прокуратурата, че вчера сутринта подразделения на полицейски спецчасти и Росгвардията са блокирали входовете и изходите на предприятието ТОАЗ, а частните охранители са били прогонени.

И.д. директорът твърди, че тези действия са били с цел насилствено поглъщане от страна на "Уралхим", с която компания ТОАЗ е в дългогодишен съдебен спор.

"Толиатиазот" е един от най-големите производители на амоняк и карбамид в Русия. "Уралхим" държи 9,97 на сто от акциите му.

По-късно в събота бе съобщено, че извънредното общо събрания се е провело и миноритарният собственик е поел контрола над компанията.

Общото събрание на руската компания "Толиатиазот" (ТОАЗ) утвърди днес състава на нов съвет на директорите и нов генерален директор, който представлява миноритарния акционер "Уралхим". Това съобщи заместник-генералният директор на "Уралхим" Ринат Гизатулин, цитиран от ТАСС.

По думите му пълномощията на досегашния управляващ Андрей Бобков и досегашния съвет на директорите са прекратени. От петимата членове на новия съвет четирима са служители на "Уралхим".