Външният министър на Северна Македония обнадежден от новите управляващи в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10441929 www.24chasa.bg
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи Кадър: БНТ

Днес ще се разбере дали ще има промяна в българската позиция

Министърът на външните работи Буяр Османи смята, че българската държава може да промени позицията за приемането на Северна Македония в ЕС. 

„Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм", заяви пред NOVA външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Той отхвърли конспирациите, че трагедията е инсценирана, за да накара София да каже „да” на Скопие по пътя към ЕС.

„Ако ме питате за различията, които имаме и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три път избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация. В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави", каза Османи. 

„Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още външният министър на Северна Македония.

Каква ще е българската позиция ще се разбере днес - външна политика е следобедната тема, по която ще преговарят 4-те партии, опитващи се да поставят основи за създаване на кабинет.

Очаквайте подробности.