Обвинени за взрив в руска мина с 51 загинали не се признават за виновни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442094 www.24chasa.bg
Оцелелите от мината са настанени в болница. СНИМКА: РОЙТЕРС

Заместник-директорът на сибирската каменовъглена мина "Листвяжная" Андрей Молостов не се призна за виновен пред съд в град Кемерово по обвинение в нарушение на правилата за промишлена безопасност в мината. Това съобщиха от регионалния клон на руския Следствен комитет, поискал задържането под стража на Молостов, предадоха ТАСС и БТА.

Следовател заяви пред съда, че обвиняемият притежава самолетни билети за чужбина. Обвиняемият обясни, че се е готвел за планиран отпуск на Малдивите заедно със семейството си и увери, че не е възнамерявал да избяга от Русия и щял да се върне на 17 декември.

На 25 ноември при взрив и обгазяване в мината загинаха 51 човека.

Съдът в Кемерово остави за два месеца в ареста главния държавен инспектор от регионалния клон на "Ростехнадзор" Вячеслав Семикин, който е обвинен в небрежност, причинила смъртта на хора. Семикин също не призна вина, като се позова на факта, че рядко е посещавал мината и не е имал възможност да установява постоянен контрол върху състоянието й. Към днешна дата хоспитализираните след аварията в "Листвяжная" в Кузнецкия каменовъглен басейн са 58, съобщи пресслужбата на правителството в Кемеровската област. Сред тях има 15 членове на спасителни екипи.

По данни на федералното министерство на извънредните ситуации по време на произшествието на 25 ноември в мината са се намирали 285 човека. Успешно са били евакуирани 239 души, обгазени са били 64 човека, а загиналите са 51, вкл. петима спасители.