Светът реагира на супермутанта Омикрон - пуска бариери отново

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442218 www.24chasa.bg
Страните една след друга започнаха да се затварят за района в Африка, откъдето идва новия вариант. СНИМКА: РОЙТЕРС

Супермутантът Омикрон - вариант на коронавируса с безпрецедентен за момента брой мутации, накара десетки страни по света да вземат светкавично първата възможна мярка - да ограничат или да забранят изобщо полетите от страните в Африка, които се смятат за зона на разпространение на опасния щам.

За него за момента се знае, че е по-заразен от делта варианта и може да заобикаля имунната защита, така че ваксините да се окажат слабо ефикасни срещи него.

В Ню Йорк заради новия вариант бе обявено извънредно положение. Турция забрани в страната да влизат граждани на 5 африкански страни - Ботсвана, Южна Африка, Намибия, Мозамбик и Зимбабве. Същата забрана обяви и Тайланд, като добави към списъка още 3 държави от региона - Есватини. Лесото и Малави.

От неделя Русия ограничава влизането от засегнатия африкански район, като прилага същата мярка и спрямо и Хонконг. Германия обяви изброените 8 страни за зона на разпространение на вирусен вариант и посочи, че право да влизат в страната имат само германски граждани с постоянно местожителство.

Япония обяви, че ще карантинира за 10 дни всички пристигащи от Черния континент, като през това време ще им бъдат направени по 4 теста.

В Нидерландия в събота пристигнаха два самолета със стотици пътници от Африка, като стана ясно, че тях от тях са заразени с COVID, макар да не се знае носители на кой вариант на вируса са. Далите положителен резултата на теста обаче ще бъдат поставени под карантина и ще бъдат изследвани.

Белгия също затегна мерките, но без изрично да свързва това с новата опасност. Според новите правила затварят дискотеките, а нощните магазини и коледните базари ще затварят до 23 г. На маса в заведенията пък ще бъдат допускани до 6 души със сертификати за ваксиниране.

Междувременно големите фармацевтични компании, произвеждащи ваксини, обявиха, че усилено изследват омикрон, за да разберат дали препаратите му дават защита срещу него, а "Модерна" дори съобщи, че е започнала работа по бустер срещу него.

Четвъртата вълна на ковид в Италия вече се влошава, български вирусолог не изключва и пета у нас.

Защо омикрон е толкова опасен четете тук