Най-близкият до Радев пише срещу експерт на Петков, който обърна към F-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442411 www.24chasa.bg
Полк. Димитър Стоянов КАДЪР: bTV

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Главният секретар на президента Румен – полк. Димитър Стоянов, написа гневен пост във Фейсбук срещу участието на проф. Тодор Тагарев в преговорите за коалиция между ПП, ИТН, БСП и ДБ. Тагарев е част от екипа на Петков/Василев  като един от експертите на тема „Национална сигурност“.

Ето какво написа полк. Стоянов в социалната мрежа:

„Тагарев участва в преговорите за коалиционно управление в област „Национална сигурност“ като част от екипа на ПП „Продължаваме промяната“. Вие сериозно ли? А не, благодаря!“

Кой е Тагарев и защо участието му преговорите така е възмутило президентския главен секретар?

Тодор Димитров Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски, България. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в град Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.

От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

От 3 май 2016 г. проф. Тодор Тагарев е назначен за директор на Института по отбрана, но на 31 март 2017 г. е освободен от служебния министър на отбраната о.з. бр. ген. Стефан Янев. Според МО на РБ това е заради „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител. 

"Екип, съставен изцяло от хора от ВВС, е определил каква ще е тежестта на критериите за избор на нов изтребител. Бордът, който е трябвало да ги наблюдава е отказал да направи това. Отказ имало и от Съвета по отбрана, разказа пред юли 2017 г. пред парламентарната комисия за проверка на покупката на нови бойни самолети Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната и бивш шеф на Института по отбрана към МО.

Моделът за оценка на офертите за нови изтребители е бил непълен, каза още Тагарев. Моделът е направен от групата, водена от шефа на ВВС ген. Цанко Стойков и през октомври 2016 г. тя е отказала да се съобрази с препоръки на Тагарев.

По този непълен модел бяха избрани от служебното правителство като победител шведските изтребители "Грипен", а американските Ф-16 бяха декласирани", каза още пред комисията Тагарев.

Както е известно президентът Румен Радев много харесваше изтребителите на Грипен и изглежда ги предпочиташе пред американските F-16.