Скопие предава на България протоколите от разпити на свидетели за "Струма" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442418 www.24chasa.bg

Шефът на "Беса транс" е разпитан, иззета е документация и компютри на фирмата

Двамата съдебни медици от Скопие се включват в идентификацията на жертвите

Заместник окръжният прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров ще получат днес от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България, предаде агенция МИА.

ЛЮБОМИР ЙОВЕСКИ
ЛЮБОМИР ЙОВЕСКИ

Предаването на материалите бе насрочено за 12 часа българско време в сградата на Главната прокуратура на Република Северна Македония. По този повод в Скопие беше дадена пресконференция.

На нея плавният прокурор на Северна Македония заяви, че с българските власи е било договорено двама македонски съдебни лекари да се включат в идентифицирането на останките, за да могат те максимално бързо да бъдат предадени на близките за погребение.

Предадохме на българската прокуратура ДНК пробите, записите от разпитите на осем свидетели, делото във връзка с лиценза на автопревозвача "Беса Транс" и цялата документация за автобуса от министерството на вътрешните работи. Убедени сме в професионализма на българските прокурори и че този случай ще бъде напълно разяснен, категоричен бе главният прокурор на Северна Македония.

Според българските представители продължава да се работи по всички възможни версии. Според тях абсолютни всички сигнали и постъпили данни се проверяват. Те добавиха, че са направени всички проби, за да се изключи версията за тероризъм още на старта на разследването. „Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества“, посочи Младен Петров.

Собственикът на фирма "Беса транс" е бил разпитан в България, стана ясно още от пресконференцията.

В Северна Македония за били направени обиски в седалището на фирмата и документацията и компютрите са иззети, допълни Йовески. Главният прокурор каза още, че на българските власти ще бъдат предадени не само материали, свързани с идентификацията на жертвите, но и всички протоколи на разпитаните в Северна Македония, които могат да помогнат на разследването. Йовески обаче отказа да даде подробности кои са тези лица и дали шофьорите на останалите 3 автобуса са сред тях.