Дърветата могат да намалят топлината в градовете с 12 градуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442576 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Изследователи от Института за атмосферни и климатични науки в Цюрих, Швейцария, са установили как дърветата влияят на градския микроклимат, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Направено от швейцарските специалисти проучване показва, че растителността понижава температурата на земната повърхност с 12 градуса Целзий, предаде БТА.

За целите на изследването са анализирани данни от спътници, оборудвани със сензори за повърхностна температура. Екипът е събрал информация от 293 града в цяла Европа, сравнявайки показатели за засенчени от дървета и открити площи. Селските райони, пасищата и земеделските земи също са били включени в проучването.

Резултатите показват, че в градските зони с дървета температурата на земната повърхност е два до четири пъти по-ниска от съседните без дървета. В селските райони подобна разлика не се наблюдава.

Изследователите отбелязват, че дърветата са в състояние да поддържат земята хладна благодарение на сянката, която осигуряват. Добавянето на дървета към градския пейзаж може да подобри климата и да направи живота на гражданите по-комфортен.