Отношенията с Македония и влизане в еврозоната - топ приоритети на бъдещия кабинет (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442729 www.24chasa.bg

След 7 часа дебати приключи и последната среща за постигане на коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Тя бе на тема "Международни отношения".

"Показахме, че с конструктивния тон всичко може да се постигне. Това бяха 18 много интензивни разговора. Нямаше тема, в която когато сложихме българския интерес да не постигнахме огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център или дясно. От тук нататък пожелавам да изпълним всички тези точки с реални действия и след 4 г. България няма да изглежда по същия начин." С тези думи завърши срещата съпредседателят на ПП Кирил Петков.

А ето какво се споразумяха партиите за международната политика, която ще води бъдещата коалиция:

 • Интегриране на Западните Балкани в ЕС и НАТО
 • Затвърждаване на геополитическите принадлежности към ЕС и НАТО
 • Задълбочаване на преговорите с Република Северна Македония; авиолиния София-Скопие; общ културен календар; историческата комисия да продължи работа; защита от дискриминация на македонците с българско гражданство
 • Запазване на добросъседските отношения с Турция и ново споразумение за бежанците
 • Укрепване на политическите връзки с Великобритания
 • Засилване на връзката с Украйна и защита на правата на българската общност там
 • Задълбочаване на отношенията с Япония, Южна Корея и Канада.
 • Премахване на визите за САЩ
 • Икономическо сътрудничество с Китай
 • Влизане в еврозоната и разяснителна кампания за ползите
 • Присъединяване към Шенгенското споразумение
 • Дистанционно електронно гласуване или по пощата
 • Създаване на мобилно приложение за българите в чужбина
 • Удължаване на паспортите от 5 на 10 г.

"Бях много очарован от капацитета, който излезе от всяка от тези групи - А отбора от собствения си екип." Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в началото на срещата, като обясни, че на срещите си проличало, че когато се търси интересът на България, няма значение кой от коя партия е.

"Една страна няма добра външна политика, ако тя няма и добра вътрешна политика", обясни в началото на срещата Стефан Тафров от "Демократична България". Като основни цели за коалицията той очерта на първо място преодоляването на блокажа за преговорите с Република Северна Македония. Трябва да се запазят добросъседските отношения с Турция, но защитавайки човешките парва и ненамесвайки се във вътрешната политика на страната, обясни още той.

Укрепване на на отношенията с Великобритания след излзизането й от ЕС; равноправни отношения с Русия; засилена подкрепа за териториалната цялост на Украйна; задълбочаване на отношенията с Япония, Южна Корея и Северна Америка; засилаване на сътрудничеството с Китай, са още сред предложенията на ДБ. "Китай е много важна за България като страна с много бързо развиваща се икономика", каза Тафров.

Той обясни, че членството на Македония в ЕС е ключово за целия регион. "Не сме в положение да търгуваме бъдеще за минало. Предлагаме в София да бъде формулирана пътна карта за излизане от блокажа. Исканията ни трябва да бъдат изпълними от едно правителство, разбираеми от международна гледна точка, измерими като конкретна реализация, защитаващи общия ни интерес с Македония", каза още Тафров, като заяви, че до момента не са обяснени на разбираем език за страните-членки какви са интересите на страната ни, за да влезе Македония в ЕС.

Според ДБ отблокирането на диалога със западната ни съседка може да премине през ревизия на учебниците, изучаване на литературата на двете общности в програмата, като не можело македонските ученици да не знаят, че "Железният светилник" е писан от Димитър Талев. Освен това обединението предлага да се създаде регистър на движими и недвижими културни паметници, свързани с общата история, както и реабилитация на репресираните от югославския режим и изплащане на компенсации за тези групи.

Приоритет за България трябва да е присъединяване към еврозоната и Шенген, както и дистанционно гласуване по пощата от чужбина, смятат от ДБ.

Случва се реформиране на Европейския съюз, а България трябва да е част от вземането на решенията в съюза, обясниха от "Има такъв народ". Стратегическо партньорство със САЩ и Великобритания, икономическо сътрудничество с Китай, поискаха още от партията н Слави Трифонов.

Да бъде създадена външнополитическа концепция, която да влезе в парламента и да бъде в основата на бъдещите тенденции във външната политика за България.

"България се намира в изключително трудна ситуация. Поставени сме при криза с бежанците, черноморската криза, върху нея нямаме възможност да влияем. От друга страна са Западните балкани. Помощта за Албания, помощта за Северна Македония. Важна е и държавата Турция. С нея трябва да бъде преподписано споразумение с бежанците. Предишното сработи. Той е европейска инициатива и ние трябва да започнем подоготивка за подписване на такова споразумение", каза Димитър Гърдев от ИТН.

Да се създаде мобилно приложение за българите в чужбина, е една от идеите на партията на Слави. Чрез него сънародниците ни биха могли да получават актуална информация, но и да намират нужни за тях документи и да си запазват час за посолствата ни в чужбина.

Реформа на чъншното министерство искат още от ИТН, защото един от проблемите пред дипломацията ни е неудобното функциониране на министерството ни. Конкурсите за стажант-аташетата били с тест с абсурдни въпроси и се издържали от децата на политици, отбелязаха от ИТН, като намекнаха, че този начин за подбор бил предпоставка за корупция. Да се увеличат заплатите за българските дипломати, поискаха още от партията.

Продължаване на политиката за разширяване на ЕС със Западните балкани. "Ще можем да ползвам пълните възможности на ЕС, когато целия регион е част от съюза и има същите правила, да се представяме и пред инвеститорите като един голям пазар", обясни Кристиан Вигенин от БСП. Да продължат усилията за договаряне с Турция за обезщетяване на българските бежанци от Одринска Тракия, искат още левицата. 

Държавната агенция за българите в чужбина да стане изпълнителна агенция и да влезе под шапката на Министерството на външните работи, предложи Вигенин и обясни, че страната ни трябва да се позиционира икономически като Черноморска и Дунавска страна.

Нормализиране на отношенията с Русия посочи като цел БСП, като първо трябва да си сътрудничим в икономика, енергетика, култура и образование и второ, да се проведе политика от България за отмяна на санкциите от ЕС към Русия и санкциите на Русия към съюза.

Цел в международните отношения със САЩ пък трябва да е отмяната на визовия режим за българите, а относно Китай от БСП също смятат, че е нужно по-дълбоко икономическо сътрудничество.

"Натискът върху нас е голям, но не бива да оставяме впечатление у нашите съседи, че сме готови да отстъпим от интересите и претенциите си", обясни Вигенин по въпроса с присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Според БСП е нужна пътна карта, която да очертае пътя на преговорите съ съседката ни. В нея трябва да се опишат въпросите, по които страната ни иска да се постигне компромис от страна на Македония. Да се изготви и средносрочна програма, която да очертае въпросите по различни сектори, като икономика например. От левицата поискаха и разширяване на дипломатическото и културното ни присъствие в Македония.

Като основна цел на следващо правителство трябва да бъде и присъединяването ни към Шенгенското пространство. Левицата дава подкрепа и за присъединяването на България към Еврозоната, но при 2 условия: запазване на сегашния курс на лева към еврото и елиминиране на нежелани ефекти върху доходите и спестяванията на българите.

"Когато ние покажем както на българските граждани, така и на нашите партньори, че една от основните ни цели е премахването на корупцията ни. Нашата идея е брандът на България е да стане: "Страната, която успя да изкорени корупцията за най-кратко време", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според него това ще даде нов облик на България в международен план.

 Привличане на международни инвеститори чрез работа на с търговските аташета и усилия за привличане на поне една европейска агенция у нас са сред оснвните цели на ПП. "Европейските агенции са факел за европейските ценности и е важно да покажем, че България иска да е домакин на поне една такава", каза лансираният за бъдещ външен министър Даниел Лорер. 

Присъединяването ни към Организацията ни за икономическо сътрудничество и развитие до 2023 г. предлагат още от ПП. Премахването на американските визи за българите също е препозната от формацията на Петков и Василев. От там посиакха също: безопасно дистанционно гласуване по пощата или електронно; увеличаване на валидността за паспортите от 5 на 10 г.; доброволен регистър на българите в чужбина с идеята така да може да се привличат лесно чуждестранни инвестори и разяснителна кампания за ползите от присъединяване в Еврозоната.

Задълбочаване на търговските връзки с европейските страни около България - Румъния, Гърция, Хърватия, посочи още Лорер като приоритет за бъдещ кабинет. 

"На нас ни е важно да запазим всички досегашни елементи от преговорната позиция на България в горещата тема със Северна Македония. Преди всичко желанието ни е да започнат да заседават двустранните комисии. Не само междуправителствените срещи, но и бизнесите", каза Даниел Лорер, като поиска и директна авиолиния София-Скопие, общи културни календари и адаптация на учежбиците на македонските ученици, като отпадне езикът на омраза към България.