Министър Комитова: Много странна е катастрофата на "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442735 www.24chasa.bg
Министър Виолета Комитова

Според нея това не е нито магистрала, нито скоростен път. Ще ограничат скоростта

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството каза, че има нещо много странно, което прави впечатление в инцидента на магистрала "Струма". Този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи, посочва министър Виолета Комитова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя допуска, че е възможно в салона на автобуса да е имало предмети, които са се разгорели много бързо и не са оставили време за реакция.

Прави впечатление, по думите й, липсата на реакция на шофьора - без никакъв опит да излезе от автобуса, а е имал най-много време. Познавал е този път, казва още министър Комитова и напомня, че съвременните автобуси са оборудвани с противопожарни системи.

"В деня на катастрофата с автобуса на "Струма" възложих проверка и очаквам доклад за участъка. Вчера прокуратурата възложи същата проверка. Докладът все още не е приключен, посочва министърът, цитирана от пресцентъра.

По нейните думи, този път не е нито магистрала, нито скоростен път.

Започнал е като проект 2002 г. През 2006 г. има второ разрешение за строеж за няколко пътни възела. През 2007 г. получава Акт 15. ДНСК отказва да издаде Акт 16 заради незавършени отчуждителни процедури. Оттогава досега стои като такъв път - нито скоростен, нито магистрала, отбелязва Комитова. Имал е ограничение на скоростта от 90 км/ч. Не мога да кажа защо през 2013 г. има решение да се вдигне на 120 км/ч., отбелязва регионалният министър. И обръща внимание, че скоростта е свързана с профилите и наклоните на пътя. При магистрала, заради скоростта, пътят трябва да бъде с по-малки наклони и плавни завои, посочва тя.

Виолета Комитова информира, че по договор от април т. г., на две частни фирми е възложено да се поднови маркировката, но работата не е завършена в пълен обем. Мантинелата на мястото на инцидента е направена по проект от 2002 г., когато нормите са били такива. Тя не е извън нормите. Тогава мантинелата е била по правилата. По-късно се въвеждат мантинели с полегати участъци в двата края, подчертава министърът.

Не съм предполагала, че АМ "Струма" е в такова състояние; тази катастрофа отвори темата, посочва министър Комитова. Ще се опитаме да променим нещата. Ще видим по физически параметри, наклони и завои, този път на каква категория отговаря. Ще коригираме скоростта с нови знаци, ще подобрим маркировката - ще форсираме фирмата да си завърши маркировката, и ако можем да приключим отчуждителните процедури и да се издаде Акт 16, ще бъде добре, заявява тя, цитирана от пресцентъра.

Какво още каза министър Виолета Комитова четете тук