Южна Африка: Ние открихме варианта Омикрон, а ни затварят вратите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10442736 www.24chasa.bg
Пътници се редят за ПСР тест на летището в Йоханесбург. СНИМКА: РОЙТЕРС

Република Южна Африка изрази съжаление за затварянето на редица граници за нейни граждани и пътници от страната и заяви, че откриването на новия вариант Омикрон на коронавируса е станало благодарение на работата на южноафриканските учени и не бива да се "наказва" по този начин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тази най-нова серия от забрани за пътуване всъщност наказва Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови варианти. Блестящата научна работа трябва да се посреща с аплодисменти, а не да се наказва", отбелязват властите в комюнике, разпространено два дни след обявяването на това откритие.

"Отбелязваме също, че нови варианти са установени и в други страни. Никой от тези случаи няма никаква скорошна връзка с южноафриканския регион. Уместно е да посочим, че реакцията спрямо тези страни е коренно различна от тази към случаите от южноафриканския регион", продължава министерството на външните работи.

Здравният министър на Южна Африка Джо Фаахла осъди още снощи незабавната реакция на много страни, затворили границите си за южноафриканци, преди още да научат нещо повече за опасността, която носи вариантът Омикрон.

"Някои ръководители търсят изкупителна жертва, за да решат един световен проблем", коментира Фаахла тази "паническа" реакция.