"168 часа": Дъщерята на Нора Ананиева свързала Нинова и ген. Решетников за издигането на Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10443292 www.24chasa.bg
Нора Ананиева почина на 20 ноември 2021 г. на 83 г.

Майка дължи издигането си на Андрей Луканов, кариерата се срива след смъртта му

Лансират я за шеф на червените депутати, за да следи изкъсо Жан Виденов, избран за лидер с протекциите на Александър Лилов

С името на дъщерята на починалата на 20 ноември Нора Ананиева се свързва един полемичен и до днес сюжет от предишните президентски избори. Заедно с шефа на “Славия” Венцислав Стефанов Ана Ананиева съдействала през 2016 г. за прочутата среща между Корнелия Нинова и руския ген. Леонид Решетников, на която обсъждали кандидатурата на ген. Румен Радев за президент.

За това потвърждава самият бивш генерал от КГБ в свое интервю пред Георги Коритаров в Тв+ преди 5 г. Казва, че не помнел името на младата жена, която го е свързала с лидерката на БСП, когато водещият пита дали е Ана Ананиева. Към онзи момент летецът е известен главно в професионалните си среди, а председателката на соцпартията отрича изобщо за провеждането на подобен разговор. Но е факт, че след това издигнаха генерала и на 21 ноември т.г. той спечели втори мандат.

Ана Ананиева

продължава семейната традиция.

и също като майка си, която почина на 83-годишна възраст, е член на БСП. В последните няколко мандата е избирана в Националния съвет и дори за кандидат-депутат за изборите на 4 април т.г. Тя е завършила право в ЮЗУ “Неофит Рилски" и е адвокат от 2005 г. По времето на Сергей Станишев е назначена за юридически съветник в Министерския съвет. След това е била експерт към Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика в 41-ото народно събрание, където заместник-председател е Бойко Великов от БСП. През 2013 г. е заместник-шеф на Държавната агенция за закрила на детето, а на другата година е назначена за заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Майка й дължи кариерата си на Андрей Луканов. До 1989 г. работи заедно с Александър Лилов в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където заместник-ректор е съпругът й проф. Димитър Ананиев. Добре поставена и преди демокрацията,

възходът й във властта започва

още в първите

дни на 1990 г.

Бъдещият премиер я предлага за участник в Кръглата маса заедно с Ирина Бокова и Емилия Масларова - и трите са от Подготвителния комитет за Демократичния съюз на жените. Месец по-късно пак по идея на Луканов Ананиева се издига като негов заместник министър-председател и в двете правителства. Оттогава всички знаят, че е част от неговото крило в партията.

Когато Жан Виденов е избран за председател на БСП с протекциите на Александър Лилов през 1991 г., за да се спази балансът между двете силни фигури в столетницата, решават Нора Ананиева да оглави групата на депутатите. Така е плътно до лидера. Двамата заедно водят преговорите за неуспелия кандидат-премиер с двойно гражданство Петър Бояджиев, за кабинета на проф. Любен Беров и всички консултации между политическите сили в Народното събрание. Младият тогава червен лидер

не може сам да вземе решение,

без да е съгласувано с отсрещното лоби. Но във втория си мандат успява да се отърси от опеката и на двете силни фигури в БСП и дясната му ръка вече става Красимир Премянов.

Нора Ананиева остава твърдо в отбора на Андрей Луканов. “През юни 1996 г. той се срещна с Николай Добрев в нейно присъствие, като са обсъждали смяната на Жан Виденов заради фалитите на банките. Идеята беше след ваканцията - през септември, да се направят промени в структурата на правителството и премиерът да бъде сменен”, спомни си бившият соцдепутат и подуправител на БНБ Кольо Парамов. На 2 октомври 1996 г. убиват Луканов и плановете се провалят.

След смъртта му кариерата на Нора Ананиева тръгва надолу и тя се отдръпва от активната политика.

А когато на 10 януари 1997 г. протестиращите нахлуват в парламента, за да не се състави ново червено правителство, пробивът се случва през кабинета й като заместник-председател на Народното събрание. Той се намира точно до служебния вход. Тя обаче не е вътре.

Какво си спомнят в БСП за Нора Ананиева, четете тук