61 случая на новия щам Омикрон в Нидерландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10443611 www.24chasa.bg
COVID-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

Около 61 случая на COVID-19, установени сред пътници, пристигнали в Нидерландия от Република Южна Африка (РЮА) вчера, вероятно са на новия вариант Омикрон. Това съобщиха днес нидерландските здравни власти, цитирани от световните агенции, предаде БТА.

По данни на Националния институт за здравеопазване и околна среда на Нидерландия тестове са направени на 624 пътници, пристигнали на 26 ноември от РЮА. У 61 от тях е установен коронавирус и в момента всички те са в изолация.

По предварителни данни при мнозина от тестваните е установен вариантът Омикрон, отбеляза организацията, обещавайки да предостави по-точна информация утре.

Решението за тестване на пътниците от два полета, пристигнали от РЮА, е било взето от нидерландските власти на фона на разпространението в региона на новия вариант на коронавируса, който може да се окаже по-опасен от досега известните щамове. Поради това вчера Нидерландия спря авиовръзките със страните от южната част на Африка, а страните от региона са включени в списъка на държавите, пътуването до които е свързано с крайно висок риск и предвижда самоизолация след завръщане.

В Лондон днес обявиха нови мерки в опит за стопиране на разпространението на новия африкански щам на коронавируса, а в Милано също потвърдиха случай. 

Германия обяви два случая на заразени - в провинция Бавария, а от българското външно министерство препоръчаха да не се пътува до Южна Африка