Настимир Ананиев, ПП: Нужен е пълен одит на ставащото по пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10444112 www.24chasa.bg
Настимир Ананиев СНИМКА: "24 часа"/Архив

"Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища", коментира в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от "Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев.

Големият брой жертви на "Струма" е вследствие на пожара в автобуса и според Настимир Ананиев има някаква допълнителна причина за трагедията, защото нафтата много трудно може да бъде запалена, не е като бензина.

"Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на "Струма" - ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка", каза той.

Според него при сбълъска предното стъкло на автобуса също се е счупило.

"Трябва да се види тази версия за акселератор, защото много малко хора са успели да се спасят. Както казах, трябва да реагираме преди трагедиите с конкретни действия", заяви Ананиев.

На преговорите за кобинет в сектор "Транспорт" също е обсъдено, че трябва одит на големите инфрастурктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата.

"Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира експертът.

Агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност, а ГЕРБ записаха, че това ще бъде просто едно аналитично звено, което да пише доклади, заяви Ананиев.