Румънските власти ще изпратят самолет на "Таром" за евакуация на блокираните в Южна Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10444699 www.24chasa.bg
Румънските власти пращат самолет за евакуация в Южна Африка.

Румънското правителство се събра на заседание днес, за да обсъди мерките, които се налага да бъдат предприети след появата на новия вариант на коронавируса "Омикрон", съобщава БТА.

Националният комитет за извънредни ситуации също се събра на заседание, за да актуализира списъка на страните с епидемиологичен риск, съобщава телевизия Диджи 24.

Премиерът Николае Чука съобщи, че самолет на румънската национална авиокомпания "Таром" ще отлети към Южна Африка, за да вземе румънските граждани, блокирани в тази страна заради варианта "Омикрон".

Общо 36 румънски граждани са блокирани в страната, след като полетите бяха анулирани заради появата на новия вариант на коронавируса. Тридесет и един от тях са спортистите от шампиона по ръгби на Румъния - "CSM Stiinta" Бая Маре.

Тъй като в румънския самолет ще има 50 или 55 свободни места, румънските власти предлагат на други европейски държави, които не са успели да изтеглят своите граждани от Южна Африка, да се качат в румънския самолет, съобщава Диджи 24.

Румъния актуализира списъка на страните с повишен епидемиологичен риск, като в него фигурират Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Националният комитет за извънредни ситуации реши в събота румънците, които пристигат в родината от държави от южната част на Африка, да бъдат поставяни под карантина.