Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445083 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания. СНИМКА: “ЛИБЕРТАТЯ”

Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”.

“Ще ви дам пример от областта на петрола, по който работим от няколко месеца. Голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. 10 години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния - как е възможно това?”, казва Спецов в интервюто, като последното изречение е дало и заглавието на материала.

Той не казва директно името на компанията, но у нас няма друга фирма, която да отговаря на описанието, освен “Лукойл”. В момента КЗК извършва проверка срещу дружеството по сигнал на “ОМВ България” за злоупотреба с господстващо положение.

Освен това в средата на годината Асен Василев, който по това време все още беше служебен финансов министър, обяви, че “Лукойл Нефтохим Бургас” е започнала да плаща данък печалба. Той добави, че компанията винаги е на загуба, поради което дотогава не е плащала данъци в България.

По-нататък в интервюто Спецов обяснява, че проверката е от юли и тогава са започнали да си пишат писма с румънските колеги. Неговото посещение в Букурещ всъщност било, за да отправи официално предложение за съвместна работа по казуса с петролната компания.

“Лукойл” има рафинерия в румънския град Плоещ и мрежа от около 300 бензиностанции. Преди няколко години имаше проверки на компанията след публикации, че румънските власти открили укриване на данъци за около 200 млн. евро.

Тогава вицепрезидентът на “Лукойл” Владимир Некрасов заяви, че компанията винаги е била честен данъкоплатец и ако е имало нарушения, виновни за тях са физически лица, които ще бъдат наказани.