170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445159 www.24chasa.bg
Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември. СНИМКА: Архив

Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят

Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември, коментираха от министерството на Николай Денков.

“24 часа” запита вчера здравното министерство защо не са доставени обещаните 1 млн. теста, но оттам не отговориха. Обещаха само проверка за доставки и забавяния днес. 

Процедурата не е организирана добре, ръководи се от човек, който не разбира, и не участва ресорният зам.-министър, обясни обаче уволненият преди 10 дни като зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. Закупуването на тестове се води лично от Стойчо Кацаров и началника на политическия му кабинет Лидия Чорбанова, а ресорният заместник - д-р Александър Златанов, не бил включен, обясни Петров. Той е запознат с първите 2 процедури, преди да го уволнят, защото като ресорен по бюджет и финанси е подписвал документите по прехвърлянето на тестовете към МОН. При първия търг имаше “изчезнала” фирма, която след избора ѝ не се появила да подпише договор, а тестовете доставила със седмица закъснение, припомни Петров.

“След като тази фирма не спази уговорката, трябваше веднага да се премине към следваща, но това не бе направено, затова и половината училища в България се забавиха с отварянето”, коментира Петров. При втората процедура пък на спечелилите фирми в последния момент било съобщено, че неустойката по договора ще бъде 10% дневно вместо първоначално обявените 0,5%. Това станало по искане на Кацаров. “5-6 фирми веднага се отказаха”, обясни Петров. 

Отначало търгът трябваше да е за всичките 4,5 млн. теста, които да се доставят серийно, добави бившият зам.-министър.

Проблем за доставките в момента е, че всяка фирма сама определя какво количество може и иска да достави, показа проверка на “24 часа”. В първата процедура цялото количество трябваше да се достави до 3 дни, но тя беше и за най-малко тестове. При втората условието беше минимално количество, пак посочено от фирмите, да бъде доставено до ден след договора, а останалото - до още 3 дни. В последните две процедури обаче се иска цялото заявено количество съответно до 5 и до 7 дни след договора. Освен това МЗ заплаща тестовете едва след месец, което допълнително затруднява търговците.

Междувременно от понеделник с тестове, купени от училищата или родителите, връщат децата над 5-и клас в частните школа. С купени от родителите тестове започват да учат присъствено и в Испанската гимназия в София.