Опозицията в Северна Македония настоява за предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445205 www.24chasa.bg
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски СНИМКА: Ройтерс

Нуждаем се от предсрочни избори, защото това правителство страда от липса на доверие. Хората си казаха думата на местните избори и пораженията ще продължат, докато това правителство, водено от СДСМ и ДСИ, е на власт, заяви днес лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от агенция МИА, съобщава БТА.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ коментира последните политически събития в Република Северна Македония.

"Едно нещо е ясно - те имаха 59 депутати в деня за гласуване на вот на недоверие, които не присъстваха на парламентарното заседание и не успяха да защитят управляващите, което бе проява на страх", коментира Мицкоски ситуацията на 11 ноември, когато парламентът трябваше да гласува вот на недоверие на правителството на СДСМ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), начело със Зоран Заев.

Правителството на Заев оцеля, тъй като парламентът не успя да събере кворум, за да проведе заседанието. След провала на опита на опозицията да свали правителството с вот на недоверие, албанската партия Беса излезе в опозиция, а друга албанска партия - Алтернатива, упълномощи лидера си Африм Гаши да преговаря за участие в правителството. Ако Алтернатива влезе в правителството на мястото на Беса, мнозинството ще се увеличи с четирима депутати и те ще станат 63.

Християн Мицкоски не пожела да коментира възможното участие на Алтернатива в правителството на Зоран Заев. "Вие знаете нашата позиция - това е най-престъпното и некомпетентно правителство в 30-годишната история на Македония и аз предполагам, че ръководството на Алтернатива има това предвид, когато преговаря с лидерите на СДСМ и ДСИ", каза Мицкоски.

Във връзка с оставката на Зоран Заев от поста председател на СДСМ, лидерът на най-голямата опозиционна партия каза, че не иска да навлиза в реалните причини за това решение, но посочи, че е бил шокиран от изявлението на представител на ДСИ, според което "ние няма да му позволим (на Зоран Заев - бел. прев.) да напусне, защото в предстоящия период ще се вземат важни решения".

"Да, трябва да се вземат решения - предсрочни избори възможно най-скоро", каза Християн Мицкоски. По думите му много проблеми трябва да бъдат решени преди подписването на "някакво споразумение" с източния съсед (България).

"Подобно споразумение ще бъде невалидно, защото мнозинството от македонския народ няма да го приеме", прогнозира Мицкоски.