На училище от 5.IX., но с по-дълги ваканции през зимата и пролетта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445235 www.24chasa.bg
Предстои дебатът кога да се бие първият звънец. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Родителите обаче трудно щели да се откажат

от евтиното море в първите 15 дни на месеца

Още от 2022 г. началото на учебната година може да се премести за 5 септември, а учениците да получат по-дълги ваканции през зимата и пролетта.

Идея на образователния министър Николай Денков да се започва от първия понеделник на септември срещна одобрението на училищните директори.

“В България учениците влизат в час най-късно - на 15 септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано”, обяви в края на миналата седмица Денков. Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка. Това ще осигури повече време за преговори и за затвърждаване на учебния материал от предходната учебна година, част от която преминава онлайн. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън, каза министър Николай Денков. Той обаче уточни, че по идеята трябва да се водят преговори с директорите, учителските синдикати и родителите.

Именно от страна на преподавателите и родителите очаква проблеми директорката на столичното 23-о училище “Жолио Кюри” Нина Чанева.

“Идеята обаче според мен е добра. Работещо ще е да се започне в началото на септември и

да се приключи на 30 юни

Може би трябва да удължат междусрочната и зимната ваканция, когато е студено и има грипни епидемии”, коментира тя. Чанева е и шеф на столичната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Родителите, за които са важни есенните почивки, обаче вероятно ще са против, допусна Чанева.

“Лично аз смятам, че ще е добре, ако се започва с 2 седмици по-рано, зимната и пролетната ваканция трябва да са по-дълги или пък да има още една допълнителна ваканция, почивката трябва да е по-равномерно разпределена през учебната година”, коментира и директорът на столичното 51-о училище Асен Александров.

“За това се говори за трети път през последните няколко години. Тази дискусия е много важно да се случи, но да се вземат предвид всички гледни точки - на родителите и на работещите в системата на средното образование. Ако се тръгне само с министерска идея, със сигурност това няма как да стане. Ако се обединят обаче нагласите и желанията на абсолютно всички участници в образованието,

може да се промени

създаденият стереотип

със започването на 15 септември”, коментира и директорът на 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов, който е шеф на Съюза на работодателите в народната просвета. Датата 15 септември е свързана със земеделието, припомни той. Селскостопанската продукция се е прибирала в периода от 1 до 15 септември, а децата са помагали в работата. По-зрялото поколение помни, че се ходеше на летни и есенни бригади. Противници на идеята днес и според Диян Стаматов са родителите, които ходят на т.нар. промоционални почивки в началото на септември. Това обаче не можело да бъде сериозен аргумент. “Ситуацията, в която живеем, изисква сериозна гъвкавост и промяна. Спокойно може да се въведе, като има малко по-дълга ваканция за учениците, след която да започне вторият срок. През последните години преди COVID ваканцията е съвпадала с грипните епидемии. Така ще се създаде истински учебен процес във време, в което няма опасност от разпространяването на грипа”, каза още Диян Стаматов.

Ако бъде направено,

трябва да се мине през промяна на Закона

за предучилищното и училищното образование, което не е невъзможно, припомни директорката на столичното 18-о средно училище “Уилям Гладстон” Величка Стойчева. Обсъждали са темата в различни работни групи преди време, когато са писали закона. Тя също уточни, че най-големия опонент била родителската общност заради пътуванията през летния сезон. “Що се отнася до идеята, тя никак не е лоша. Пандемията се отрази негативно по отношение на напредъка на децата, губят много. Летният сезон е удобно време за наваксване. Цените на горивата и енергията непрекъснато се повишават до неизвестно каква степен. Така че с консенсус може да се реши учениците да почиват малко по-дълго през зимата, за да пестим и от енергия. Това е тежък разговор със заинтересованите страни”, допълни Величка Стойчева. Според нея освен от родителите ще има гласове “против” и от учителите заради умората от онлайн обучението. Педагозите обаче нямало да бъдат основният противник, те щели все пак да възприемат промяната.