Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445250 www.24chasa.bg
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Повече средства за култура през следващата година е поискало Министерството на културата, съобщи пред журналисти в Пловдив служебният министър проф. Велислав Минеков, предаде БТА.

Вчера  той е имал среща с министъра на финансите в служебния кабинет, за да обсъдят бюджета на министерството за 2022 г.

През последните години министерството съществува в мизерия и нищета, каза проф. Минеков. И добави: "Поискахме увеличение на бюджета, или 250 млн. лв. повече за култура за следващата година. Дотук бюджетът, повтаряйки се през годините, като субсидия е 211 млн. лева. Невъзможно е да се работи с тези средства, само исканията за консервация и реставрация на паметници на архитектурата са три пъти повече, отколкото е бюджетът, исканията за теренни проучвания за археология са два пъти повече, отколкото средствата, и в двата случая се заделя недостатъчно".

Минеков изрази надежда следващото правителство "да усвоява средствата по един добронамерен начин и да намерим средства и усилия, за да започнем да показваме българската култура извън граница".

Министърът разказа, че преди изборите е имал срещи и разговори с представители на всички политически сили - с едно увещание: да обещаят, когато стигнат до Народното събрание, да направят възможно увеличаването на бюджета за култура ежегодно с 0,2 процента.

"Да започне едно постепенно покачване, и ако това се случи, може да се стигне до 1,6 процента от БВП, което би било спасяващо число за намеренията на Министерството на културата", каза Минеков.

"Не трябва да живеем в оцеляване. Трябва да се живее с гордост, с добра инициатива, с възможностите, които имаме, и специалистите, които имаме, а това не става без средства. Зад министерството трябва да има държава, зад всеки един, който работи в министерството, трябва да има държава", каза още министърът.