Австралия планира ново законодателство за разкриване на интернет троловете

https://www.24chasa.bg/novini/article/10445919 www.24chasa.bg
Снимката е илюстративна

Австралия ще предостави със закон нови правомощия на съдилищата, за да принуди световните гиганти в сферата на социалните медии да разкриват анонимните интернет тролове, обяви днес премиерът Скот Морисън, цитиран от ДПА.

Реформите ще гарантират, че социалните медии са считани за издатели и може да им бъде търсена отговорност за оскърбителни коментари, публикувани на платформите им, посочи Морисън в изявление.

"Социалните медии твърде често могат да се окажат храмове на страхливци, където анонимни хора могат да тормозят, обиждат и съсипват животи без последици. Не можем да позволим на социалните медии да не поемат отговорност за съдържанието на платформите им", заявява премиерът.

Новите правомощия ще бъдат сред най-силните в света, допълни той.

Новото законодателство ще въведе процедура за подаване на оплаквания, позволяваща на обижданите, тормозени или нападани в социалните медии хора да изискват платформите да свалят съответните материали. Ако това не бъде сторено, съдебен процес ще може да задължи платформите да идентифицират отговорните за коментарите лица, предава БТА.

Проект на новия закон ще бъде публикуван за обществени дебати, преди разпоредбите да влязат в сила.