Родители плащат тестове - част от учениците в Испанската гимназия пак в клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10446588 www.24chasa.bg
Кадър:БНТ

Една трета от учениците от горните класове се връщат в час в Испанската гимназия в София, съобщи БНТ. Това става възможно по инициатива на ръководството, като учениците ще предоставят зелен сертификат за преболедуване или антитела, или отрицателен тест, за сметка на родителите.

Очаква се близо 200 ученици от 10 паралелки да се върнат в клас. Присъствено ще учат над 50% от децата във всеки клас.

Решението да върнем в клас част от големите ученици не беше просто и лесно. Пуснахме допитване до ученици и родители с актуализираните указания на двете министерства - тоест документ за ваксинация, преболедуване или антитела, или лабораторен тест, платен от родителите, обясни пред БНТ Зорница Йончева, директор на 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

От Министерството на образованието и науката акцентираха върху това да са сигурни, че изпълняваме от указанията и че тестовете не са платени от бюджета, допълни тя.

Една трета от учениците в Испанската гимназия са ваксинирани или преболедували, каза още директорът на училището.

Георги Маринов, председател на училищното настоятелство и родител на ученик в 11-и клас, обясни, че преобладаващото мнение е, че тестовете не трябва да бъдат заплащани от родителите, а от просветното министерство. При направената организация и при пренебрежимо малката сума от 10 лева мисля, че е цена, която всеки може да си позволи, допълни той. Децата трябва да се върнат в училище, категоричен е Маринов.

Този компромис е приемлив най-много за две седмици. Иначе си чакаме милионите обещани тестове от здравното министерство, подчерта директорът на училището.

Учениците от 11-и и 12-и клас обаче остават да се обучават онлайн.