Информационната инфраструктура от ново поколение е ключова за интеграцията на дигиталната и реалната икономики, смятат експерти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10447595 www.24chasa.bg

Необходимо е изграждането на ново поколение информационна инфраструктура, за да се интегрират по-добре дигиталната и реалната икономики, където пазарът ще има ключово място, а правителството ще играе регулираща роля. Дигиталната трансформация може да помогне за подобряване качеството и ефективността на реалната икономика, посочи Лин Ифу, декан на Факултета за нова структурна икономика в Пекинския университет, по време на онлайн семинар за интеграцията на дигиталната и реалната икономики.

През 2020 г. мащабът на китайската дигитална икономика достигна 39,2 трилиона юана (около 6,1 трилиона долара), което представлява 38,6 процента от БВП на страната, а темпът на растеж е 9,7 процента, стана ясно още на събитието, предава Радио Китай.

За да се улесни и оптимизира интеграция на двата типа икономики, Лу Чункун, директор на Китайския институт за индустриален интернет, също призова за изграждане на ново поколение информационна инфраструктура, включително такава, свързана с 5G технологията, индустриалния интернет и интернет на нещата.

Той отбеляза, че по-големите компании трябва да поемат водеща роля в дигиталната трансформация и изграждането на иновативни платформи.

Китай също така трябва да създаде по-устойчиви доставчици на решения за дигиталната трансформация и да изгради по-добър пазар за търговия с данни и информация, добави Лу.