Започват допълнителни проверки на елтаблата на домовете за възрастни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448575 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Техническа инспекция на главните разпределителни табла и връзките в тях на домове за настаняване на възрастни хора в Североизточна България ще извърши Електроразпределение Север със собствени средства и специалисти. Подобни проверки не са част от лицензионните задължения на дружеството. Те се правят с цел превенция на нещастни случаи, свързани с използването на електрическите инсталации в социалните домове.

Инспекциите ще бъдат извършени след заявка от съответната институция. По данни на компанията за Североизточна България има стотици старчески домове. В рамките на своята подготовка за зимния сезон служителите на компанията вече са инспектирали голяма част от трафопостовете, включително тези, които захранват домове за настаняване.

При извънредните проверки ще бъде направена техническа инспекция на електрическото табло на съответния дом и ревизия на връзките в него. В главното разпределително табло на дома ще се извърши обследване с термовизионна камера, след което ще бъдат дадени технически указания, ако е необходимо да се предприемат мерки, на съответния представител, който присъства на проверката. Ако електромерът на клиента се намира в разпределително табло, разположено на територията на самия дом, отново ще се извърши инспекция и ревизия на всички връзки в него, както и ще се използва термовизионна камера, която да констатира дали има проблем с инсталацията.