"Байонтек" вече разработва ваксина срещу Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448612 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Компанията "Байонтек" (BioNTech) е започнала работа върху ваксина, предназначена специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, който бе установен първо в Южна Африка, съобщава БНР.

Разработването на адаптирана ваксина е част от стандартната процедура.

Първите действия за евентуална нова ваксина се провеждат успоредно с оценката дали такава ще е необходима, след възникването на Омикрон.

"Байонтек" вече заяви по-рано, че ще бъдат необходими две седмици за изследване на нивото на защита срещу новия вариант, осигурявано от произвежданата от нея ваксина заедно с "Пфайзер" (Pfizer).

BioNTech тества ефекта на ваксината Comirnaty срещу нов вариант на Covid-19

Междувременно главният изпълнителен директор на компанията Moderna Стефан Бансел обяви, че ще са необходими две до шест седмици, докато данните покажат дали тяхната настояща ваксина срещу коронавирус е ефективна и срещу варианта Омикрон.

Освен това Бансел отбеляза, че може да отнеме месеци, преди специфичните за Омикрон ваксини да могат да бъдат произведени и предоставени, но беше оптимист по отношение на перспективите за овладяване на коронавируса поради мерките, предприети от страните.

Бансел коментира опасностите от новооткрития варинат, като го нарече "силно заразен" и отново посочи, че компанията напредва в проучването на кандидат за бустерна доза, насочен към варианта Омикрон.

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson and Johnson) също разкри в понеделник, че оценяват ефективността на своята коронавирусна ваксина срещу варианта Омикрон.

Фармацевтичната компания отбеляза, че тества кръвен серум от участници в различни бустерни проучвания, за да търси неутрализираща активност срещу новооткрития вариант. Освен това J&J заяви, че се стреми да произведе специфична за Омикрон ваксина, ако това е необходимо.

Глобалният ръководител на изследванията на компанията Матаи Мамен коментира:

"Ние оставаме уверени в силните хуморални и клетъчно-медиирани имунни отговори, предизвикани от ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson, демонстрирани от издръжливостта и широчината на защита срещу варианти в клиничните проучвания до момента".